25 / 04 / 2024

Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır? sorusunun cevabını ayrıntılı olarak vermeye çalışacağız. Dış cephe ısı yalıtımına başlamadan önce binanın keşif ve ölçülendirmesi yapılarak proje çizimleri gerçekleştiriliyor...




Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?


Mantolama, ancak doğru ve düzenli bir biçimde yapıldığı zaman tam verim alınabilir. Her şeyden önce mantolama işlemi sırasında hava koşulları çok önemlidir. Özellikle yağmurlu ve karlı günlerde mantolama işlemi yapmak sakıncalı olabilir,  Dikkat etmemiz gereken bir diğer durum da ısı yalıtım levhasının genişliğidir. Isı yalıtım levhasının genişliği temel olarak 2-10 cm arasında değişim göstermektedir. Bu değişim, ortamın fiziki koşullarından kaynaklanabiliyor. Isı yalıtım levhasının kalınlığının, mantolama işlemine başlanmadan tüm koşullar göz önünde bulundurularak hesaplanması gerekiyor.

 

Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?


Isı yalıtım levhası, dış ya da iç cepheye doğru ve sağlam bir biçimde yerleştirilmelidir. Kaliteli bir mantolama işlemi için mutlaka profesyonel ekiple çalışılmalıdır. 


Isı yalıtım levhası üzerinde ayrıca donatı filesi ve dış cephe kaplama astarı bulunuyor. Bu elemanlar, dış cephenin levha ile bağlantısı açısından çok önemlidir. Bağlantının tam olarak sağlanabilmesi adına kullanılan elemanların kalitesi de önemlidir.


Mantolama tekniğinin monte edilmesi esnasında yapıştırıcı yoluyla levhanın dış cepheye monte edilmesi en sık kullanılan  yöntemdir. Bu yöntemle yapılacak ısı yalıtımı işlemi için ısı yalıtım levhası doğru bir şekilde hazırlanarak arkasına ve dört tarafına yapıştırıcı sürülür.


Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Yapıştırıcıyı levhaya sürerken çelik mala ya da benzeri araçlardan yararlanılabiliyor. Yapıştırıcının levha üzerindeki kalınlığı ortalama 2 cm olmalıdır. Bu şekilde verimli bir monte işlemi gerçekleşebilir. Mantolama levhasına yapıştırıcıyı sürerken kenarlara ve ön kısma gelmemesine dikkat edilmelidir. 


Dübel ya da benzeri araçlar kullanılarak yalıtım levhasının dış cepheye monte edilmesinde dübel için açılan özel delikler kullanılarak monte işlemi yapılır. Yapıştırma harcı sürülürken yapıştırıcının ısı yalıtım levhası üzerinde ne kadar yer kapladığı da çok önemlidir. Yapıştırma harcı, ısı yalıtım levhası üzerinde en az yüzde 40-45’lik bir alana sahip olmalıdır. Aksi durumda yapıştırıcının levhayı dış cepheye sağlam bir şekilde sabitlemesi mümkün olmayabilir. Malzemenin ısı yalıtım levhasının yarısını kaplaması, tam verim almayı sağlar. Bu sebeple yapıştırıcıyı yarı yarıya kullanmak daha sağlıklı bir sonuç alınmasına vesile olur.



Isı yalıtımı nerelere yapılır?
Isı yalıtımı ile ilgili sorular!
Günlük hayatımızda ısı yalıtımının önemi!
Dış cephe ısı yalıtımı!
Isı ihtiyacı kimlik belgesi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön