28 / 03 / 2024

İç cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?

İç cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?

İç cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır? sorusuna dış cephe ısı yalıtımı ile bire bir aynı şekilde uygulandığı cevabı veriliyor. Ancak iç cephe ısı yalıtımı, dış cephe ısı yalıtımı kadar verim sağlayamıyor...




İç cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?


İç cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?: Çok katlı binalarda bina yönetimi tarafından dış cephe mantolama uygulaması kararı alınamadığı durumlarda daire sahipleri tarafından uygulanabilen bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

İç cephe ısı yalıtımının uygulama şekli dış cephe mantolama yöntemi ile bazı farklılıkları olsa da aynıdır. Dış cephe mantolamada iç cephe mantolamaya göre daha kalın yalıtım malzemesi kullanılabilirken, iç cephede bu oran sadece 2-3 cm civarında oluyor.


Uygulama sonucu duvarlar dekoratif şekilde boyanabiliyor, hatta isteğe bağlı olarak alçıpan uygulaması bile yapılabiliyor. Bu uygulama yapılarak az da olsa ısı yalıtımı sağlanabiliyor. İç cephe ısı yalıtım sistemlerinin katkısı az olduğu bir gerçek, aynı zamanda bazı olumsuz yönleri de bulunuyor. İç cephe yalıtım sistemlerinin olumsuz yönlerine gelecek olursak;

- Uygulama zamanla ısı köpükleri oluşturur bu da tam ısı yalıtımı sağlamamasına sebep olur.  

- Dış duvarlar da yalıtım olmadığı için dış cephe de oluşan çatlaklar sonucu yapı malzemelerinin ıslanmasına sebep olabilir. Bu durum zamanla iç cephede küf, mantar, boya dökülmesi gibi hasarlara neden olabilir.

- Isıtma sistemleri kapatıldığı anda oda sıcaklığı hızla düşmeye başlar. İç cephe mantolama yöntemi yaz aylarında yalıtım sağlayamaz.


Dış cephe mantolama sistemi binayı bir manto gibi sardığı için yüksek oranda ısı yalıtımı sağlıyor. Oysa iç cephe mantolama sadece duvarlara uygulana bildiği için etkin bir yalıtım sağlayamaz ve ısı kabarcıkları oluşmasına neden olur.


Bir olumsuz özelliği de rutubet ve nemi tam olarak engelleyememesi. Dış cephe mantolama kesin olarak rutubeti engelleyebilir ama iç cephe mantolama sadece duvarlardaki rutubeti alabilir tavan ve döşemelerde rutubeti engelleyemediği gibi artmasına da sebep olabilir.



Isı yalıtımının önemi!
Isı yalıtımı ne demektir?
Evlerdeki ısı yalıtımının önemi!
Çatı izolasyonu nasıl olmalı?
Mantolama teknik şartname örneği!
Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Söve nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön