19 / 04 / 2024

Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?: Binalarda ısı yalıtımı, çatılarına, duvarlarına, zeminine ve pencerelerine uygulanarak yapılabiliyor. Binalara dış cephe mantolaması yapılması ile tüm dairelerde enerji tasarrufu sağlanıyor...




Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?


Isı yalıtımı binaların, çatılarına, dış cephelerine veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan yerler ile daireleri ayıran döşemelerine, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılıyor. Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılarak, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanabiliyor. Böylece ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden tasarrufta sağlanmış oluyor. Isı yalıtımının faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için, evlerin kışın soğuk, yazın sıcak kısımlara bakan tüm duvar ve döşemeleri, çatıları mutlaka yalıtılmalı ve nitelikli pencere kullanılmalıdır. Isı yalıtımı, binanın temelinden çatısına kadar dışa veya kullanılmayan kısımlara bakan yüzeylerine, ısı geçişini azaltan özel ısı yalıtım malzemelerinin uygulanması ile yapılıyor.


Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Çatıların yalıtımında çatıların şekline göre değisen yalıtım uygulamaları kullanılıyor. Çatı ısı yalıtımı, levha veya şilte biçiminde çesitli ısı yalıtım malzemeleriyle yapılıyor. Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşlukların olduğu binalarda, ısı yalıtımı tavan döşemesi üzerine serilerek uygulanıyor. Çatı arasının yaşam mekânı olarak kullanıldığı binalarda ısı yalıtımı çatı seviyesinde yapılıyor. Ahsap konstrüksiyon çatılarda ısı yalıtımı merteklerin arasına, altına veya üstüne yapılabiliyor. Betonarme kırma çatılarda ise genellikle beton yüzeyin üstüne yapılıyor.


Teras çatı ısı yalıtımı, su yalıtımı katmanının üstüne veya altına yapılabiliyor. İzolasyon levhalarının su yalıtımının üzerinde yer aldığı detaya ters teras çatı; su yalıtımı katmanının ısı yalıtımı levhalarının üzerinde bulunduğu detaya ise geleneksel teras çatı deniliyor. Ters teras çatı detaylarında su yalıtım örtüleri aynı zamanda buhar kesici vazifesi de görüyor.

 

Binalarda ısı yalıtımı nasıl yapılır?

Duvarlarda yalıtım ise, çeşitli ısı yalıtım malzemelerinin genellikle duvarlara monte edilmesiyle, binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılabiliyor. Dıştan yapılan uygulamalar ile cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiğinden ısı köprüleri oluşmamış oluyor. Aynı zamanda uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve terleme meydana gelmez.

 

Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu uygulama için özel olarak üretilmiş olmalıdır. İki duvar arası veya içten yapılan ısı yalıtım uygulamaları; kısa süreli kullanılan yazlıklar, dağ evleri gibi yapılarda tercih ediliyor. Genel olarak bu uygulamalarda ısı yalıtım levhaları duvarın iç yüzeyine uygulanıyor. Bu uygulamalarda ısı köprülerine karşı önlem alınmalı ve mutlaka terleme kontrolü yapılmalıdır. 

 

Pencerelerde iyi bir ısı yalıtımı, kaliteli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile sağlanabiliyor. Binalardaki kapıların da enerji verimliliği göz önüne alınarak seçilmesi gerekiyor.




Isı yalıtımı ile ilgili bilgi!
Isı yalıtımının önemi!
Dış cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Dış cephe ısı yalıtımı malzemeleri!
Dış cephe mantolama çeşitleri!
Çatı izolasyonu nedir?
Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön