20 / 04 / 2024

Dış cephe mantolama çeşitleri!

Dış cephe mantolama çeşitleri!

Dış cephe mantolama çeşitleri sayesinde dışarıdaki ısının içeriye girişi engelleniyor, bina içerisindeki ısı da korunmuş oluyor. Mantolama yöntemi binalar için en çok tercih edilen ısı yalıtımı yöntemi oluyor...




Dış cephe mantolama çeşitleri!


a) Dış Cephe Mantolama

Dışarıdaki ısının içeriye girişinin engellenip, bina içerisindeki ısıyı korumak amacıyla bina cephesinin ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. En çok tercih edilen ısı yalıtımı (izolasyonu) çeşididir. Neopor, XPS, taş yünü, EPS ve ısı yalıtım levhaları dış cephe mantolama uygulamalarında başlıca kullanılan malzemelerdir.


b) İç Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama ile uygulanış şekli aynıdır. Duvarlar, ısı izolasyon malzemeleri ile kaplanır ve boyanır. Kaplama üzerinde alçıpan uygulaması da  yapılabilmektedir. Neopor, XPS, taş yünü, EPS ve ısı yalıtım levhaları iç cephe mantolama uygulamalarında başlıca kullanılan malzemelerdir.


c) Ortadan Mantolama

Isı yalıtım tabakasının oluşturduğu çift kabuk dış duvar sistemi; ortadan ısı izolasyonlu dış duvar olarak adlandırılır. Ortadan mantolama uygulamarında; genellikle  taş yünü, ahşap yünü, cam yünü, XPS sert köpük, poliüretan sert köpük ve EPS gibi ısı izolasyonu malzemeleri olarak kullanılır.


d) Döşemelere Mantolama

Zemine oturan döşemelerde, yüksek basma mukavemeti değerlerine sahip ve suya dayanıklı XPS levhalar kullanılmalıdır. Böylece zemin katlarındaki döşemelerden kaynaklı ısı kayıplarının önüne geçilmiş olur.


e) Çatı Mantolama

Çatı mantolama çalışmaları; buhar kesici ve buhar kartları ile çatıların manto edilmesine dayalı olan sistemlerle, çatılarda geçirgenliği engelleme amaçlı çalışmalardır. Çatılarda ısı yalıtımı, su yalıtımı ve pek tercih edilmese de ses yalıtımı uygulanabilir.


 

Günlük hayatımızda ısı yalıtımının önemi!
Evlerdeki ısı yalıtımının önemi!
Tavan ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Dış cephe izolasyon zorunlu mu?
Çatı ısı yalıtımı malzemeleri!
Mantolama malzemeleri nelerdir?
Mantolama nedir nasıl yapılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön