26 / 04 / 2024

Dış cephe izolasyon zorunlu mu?

Dış cephe izolasyon zorunlu mu?

Dış cephe izolasyon zorunlu mu?: 2000 yılında 24043 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği' ne göre yapılar için mantolama uygulaması zorunlu hale geliyor...




Dış cephe izolasyon zorunlu mu?


Mantolama, bir diğer ifade ile dış cephe yalıtım uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama işlemi ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.


Mantolama yapılırken Türkiye'nin farklı bölgelerindeki ısı yalıtım ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerekiyor. Enerji tasarrufu amacı güden mantolama uygulaması doğru bir şekilde yapıldığı zaman bina bir daha korozyon problemi yaşamayacağı gibi, ömrü de uzamış oluyor.


Genelde mantolama uygulaması ile karıştırılan kaplama uygulaması, dış cephe yalıtımından tamamen farklı bir uygulama olup, dekorasyon amacı taşıyor. Mantolama ile aynı görevi görmüyor. 


Mantolama uygulaması ile ilgili merak edilenler arasında mantolama fiyatları da bulunuyor. Sanıldığı üzere mantolama pahalı bir uygulama değil, hatta ileriye dönük kazançlı çıkacağınız bir yatırım olma özelliğini taşıyor.


Dış cephe izolasyon zorunlu mu?

2000 yılında 24043 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yapılar için mantolama uygulaması zorunlu hale geliyor. Yeni yapılan tüm yapıların, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa edilmesi gerekiyor. Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde yasal yaptırımlar söz konusu olabilecek. Örneğin, mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamayacak. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamayacak. Dış cephe izolasyon zorunlu mu? sorusuna, yönetmelik kapsamında evet demek en uygun cevap olur.



Su çatı izolasyonu!
Isı izolasyon yöntemleri!
İzolasyon nasıl yapılır?
Binalarda ısı yalıtımı amacıyla kullanılan malzemeler nelerdir?
Isı yalıtımı enerji tasarrufu için en önemli adım!
Isı yalıtımı tadilatındaki vergi ve harca muafiyet getirilecek!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön