18 / 04 / 2024

TKDK'dan Mardin'e 28 milyon liralık yatırım yapıldı!

TKDK'dan Mardin'e 28 milyon liralık yatırım yapıldı!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) Mardin İl Koordinatörlüğü, son bir yıl içinde 28 milyon liralık yeni yatırım için imkan sağladıklarını açıkladı.



TKDK Mardin İl Koordinatörü Tahsin Aba, 2014 yılında TKDK tarafından Mardin'de verilen hibeler ve yeni yapılan yatırımlarla ilgili basına bilgi verdi. Aba, "TKDK Mardin İl Koordinatörlüğü tarafından 11. ve 12. başvuru çağrı dönemlerinde alınan projelerden 2014 yılı içerisinde yatırımlarını tamamlayan 67 proje sahibine yapmış oldukları toplam 28 milyon 26 bin 706 lira yatırım tutarı karşılığında 14 milyon 337 bin 538 lira hibe desteği ödemesi yapıldı. Verilen bu hibelerin yanında proje sahipleri yatırım yaptıkları tüm alanlarda KDV muafiyetinden de faydalanmış oldular" dedi. 


Aba, verilen hibelerin sektörel bazda, süt ve et üreten işletmelere, süt işleme tesislerine, arıcılığa, tıbbi-aromatik ve süs bitkisi yetiştiriciliğine, yerel ürünlerin işlenmesi ve kırsal turizm gibi alanlardan gelen projelere verildiğini belirtti. Aba sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelen projelerden 6 adeti süt üreten tarımsal işletmelerden olmak üzere, 4 adet et üretim çiftlikleri, AB standartlarında Mardin'de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan ve Mardin'de süt üretim çiftliklerinin yaşadığı pazar sıkıntısını ortadan kaldırmakla beraber Mardin'de süt hayvancılığı sektörünün gelişimine de katkı sağlayacak olan 1 adet süt işleme tesisi, 41 adet arıcılık, Kızıltepe ovasında yetişen mısırın yine Kızıltepe'de işlenmesini sağlayacak olan 7 adet mısır kurutma ve depolama tesisi, 3 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği projesi. Ayrıca 2 adet süs bitkisi yetiştiriciliği yatırımı kapsamında giıl, karanfil, kasımpatı, gerbera, gloksinya, kaktüs, top mazı bitkileri yetiştirilecek olup süs bitkileri ve kesme çiçekçilik alanında Mardin'in ürün ihtiyacının bir kısmı TKDK'dan destek alan bu projeler sayesinde karşılanmış olacaktır. Yine Mazıdağı ilçemizde sosyal faaliyet alanında gençlere imkan sunacak olan 1 adet halı saha projesi, Savur ilçemizde kadın istihdamının sağlanacağı 1 adet el sanatları projesi, Dargeçit ilçemizde ilk ve tek olma özelliğini taşıyan ilçe turizminin gelişimine fayda sağlayacak 1 adet apart otel projesi olmak üzere farklı alanlardan gelen bu 67 projeye yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişen hibe desteği ödemesi yapıldı. Bıı yatırımlardan bir kısmının tamamı bitmiş olup bir kısmının ise ilk taksit ödemesi yapılmıştır."


Mücadele Gazetesi


Geri Dön