19 / 04 / 2024

TMMOB'dan Edirne'nin imar planına itiraz!

TMMOB'dan Edirne'nin imar planına itiraz!

TMMOB Edirne Şubesi Edirne İl Koordinasyon Kurulu tarafından ‘Edirne İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliğini’ ne itiraz edildi. Dilekçede projenin kamu yararı olmadığı açıklandı.



Edirne Belediyesi tarafından 1. Murat Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi arasında yapımı devam eden daha önce de mahkemelik olan iki hastaneyi birbirine bağlayacak yol ile ilgili TMMOB Edirne Şubesi Edirne İl Koordinasyon Kurulu’ndan itiraz geldi.


Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından mahkemelik olan yol için TMMOB, itiraz gerekçesinde ‘Edirne İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği’nde evrensel şehircilik ilkeleri açısından kamu yararının olmadığını belirtti. 


İtiraz dileçesinde, Söz konusu plan değişikliğinin gerek evrensel şehircilik ilkeleri gerekse meri imar mevzuatı açısından teknik gereklilik dışında fonksiyon değişikliği yapılarak kentsel ve bölgesel kirlenmenin önemli bir nedeni olma dışında kamuya hiçbir yararı yoktur. Bu durum ise bölgenin ve kentin planlı gelişmesini hedeflemesi gereken planlama faaliyetlerinin ayrıcalıklı rant yaratmak mekanizmalarına dönüşmesi tehdidini taşımakta bu açıdan kamu vicdanının, kamu yararı kavramının ve planlama hukukunun zedelenmesi sonucunu doğurmaktadır.  Hazırlanma ve amacı açısından yasadışı ve yok hükmünde olan belgelerle gerekçelendirilen, kent ulaşım ana planı ile ilişiksiz kararları ve plan açıklama raporuyla şehiriçi taşıt trafiğini TÜ Kampüs alanı içerisine yönlendirilmesi ile üniversite kampüs içi yaya akışını tehlikeye sokan, tohum geliştirme alanlarının içerisinde geçirilerek taşıt karayolu ve tohum üretimi açısından ciddi sakıncalar taşıyan, hukuka, şehircilik ve planlama ilkelerine ve kamu yararına açıkça aykırı olan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni planının alt ölçeği olan 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ ne yeniden düzenlenmiş tüm plan notlarına ve hükümlerine, plan açıklama raporuna tamamen itiraz ediyoruz” açıklamaları yer aldı.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, konu ile ilgili “Olmayan bir yolu açamayız. Orada bir kadastro yolu var. O yolun izinden gidiyoruz. Yani kadastro yolu demek yasal şartları oluşmuş bir yol demektir. Biz de o yolu genişleterek gidiyoruz. Bununla ilgili Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bize dava açmıştı. Hem Bölge İdare Mahkemesi’nde hem de İstinaf Mahkemesi’nde davaları kazandık. O yolla ilgili belediyenin doğru yaptığına dair iki tane mahkeme kararı var. İKK adına Nihat Bey itiraz etmiş. Acaba bu karar oy birliğiyle alındı mı alınmadı mı bunu sormak lazım. İtirazdan dolayı bir şey olacağını düşünmüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu tabi ki değerlendirecek. Bizim kararlarımız açık ve şeffaf. Herkesin bizim kararlarımıza itiraz etme ve dava açma hakkı var. Buna saygılıyız ama öbür taraftan kamunun menfaatlerini korumak ve şehirdeki düzenlemeyi yapma yetkisi, vatandaşların rahatça ulaşımın sağlama görevi yasalarla belediyeye verilmiş. Ben Edirne halkı adına bu görevi yerine getiriyorum. O bölgenin hepsini zaten ETUS taşıyor. ETUS’un dışında zaten o bölgede yetkili bir taşıma yok. D-100’den taşınması ya da diğer yoldan taşınması bir şeyi değiştirmeyecek. Dolayısıyla Nihat Çolak rahatsız oldu diye kamusal görevimi yerine getirmeyecek değilim. Tabi ki bu görevi yapacağım. Elimizde somut kararlar varken neyi tartışayım” ifadelerini kullandı.




Edirne Yenigün


Geri Dön