19 / 04 / 2024

ELSAD'dan Elazığ revizyon imar planına itiraz!

ELSAD'dan Elazığ revizyon imar planına itiraz!

Elazığ Stratejik Araştırma Dernek Başkanı Av. Murat Erdoğan, Revizyon İmar planına itiraz ettiklerini açıkladı. Erdoğan "Mahalle arası parklar, yeşil alanlar, otoparkların konut alanına dönüştürülmesi imar kanununa aykırıdır" dedi.



Elazığ Stratejik Araştırma Derneği (ELSAD), Elazığ belediyesi tarafından hazırlanan Revizyon İmar Planına itiraz etti.


Dernek Başkanı Av. Murat Erdoğan, yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “27.05.2016 tarihinde askı ilana çıkarılan İmar Revizyon Planında tespit ettiğimiz  imar kanununa aykırı aşağıda belirttiğimiz hususlara yasal süresi içerisinde itirazımızdır.


İmar Revizyon Planı ile birlikte mahalle arası parklar, yeşil alanlar, otoparkların  konut alanına dönüştürülmesi imar kanununa aykırıdır. Şöyle ki mevcut vatandaşın kullandığı park alanları imar kanunun 18. Maddesine göre düzenleme ortaklık payına göre terk ettirilmiş ve ilgili mevzuat gereğince başka kullanım amacına tahsis edilmeyecek toplumsal sosyal donatı alanlarıdır. Genel olarak bu revizyon ile şehir merkezinde nüfusu arttırıcı uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Mevcut yeşil alan ve parkların kanunen yüz ölçümlerinin daha da arttırılması gerekirken mevcut alanların konuta çevrilip  yok edilmesi imar kanununa, Şehircilik Etik İlkelerine aykırıdır. Bu yanlış uygulamanın itirazımızla birlikte düzeltilmesi gerekmektedir. Ekte sunduğumuz (EK-1)  tarafımızca tespit edilen yerler ayrıca planda yer alan fakat tespit edemediğimiz parkların ve yeşil alanların konut alanından çıkarılıp eski haline döndürülmesi gerekir.


Düzenlenen İmar Revizyon Planı ile yapılaşma parsel bazından ada bazlı hale dönüştürülmesi güzel bir uygulama olmuştur. Ancak küçük arsa sahiplerinin birleşememesi veya mevcut yapılaşmanın bu arsa sahiplerine konut yapma imkânı vermemesi nedeniyle bir kısım vatandaşların zarara uğrayacağı aşikârdır. Bu hususta vatandaşların zararını giderici tedbirlerin alınması plan notlarının buna göre düzeltilmesi gerekmektedir. Aksi halde vatandaşların mülkiyet hakkı sınırlandırılmış olacak ki bu uygulama hukuka aykırıdır.


Revizyon İmar Planı ile birlikte genel şehircilik ilkelerine ve vatandaşlar arasında eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olarak, bir kısım şahıslara özel imar yapılması ile birlikte haksız ve eşit olmayan bir rant sağlandığı tarafımızdan tespit edilmiştir.  Plan notlarına özel notlar eklenerek şehrin muhtelif yerlerinde belirli şahıslara (Arsa metrekarelerine göre) istisnai notlar ilave edilmiş ve kat artışları, emsal artışları ve yeşil alandan çıkarılıp konut alanına çevrilme dönüştürülme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Ekte sunduğumuz ( EK-2) bilgiler bu konuya ilişkin örneklerdir. Bu imar revizyonu fakir ve zayıfın aleyhine zengin ve güçlünün lehine olmuştur. Böylece rant topluma değil belirli seçkin kimselere kaydırılmıştır. Bu husus mutlaka halkın lehine düzeltilmelidir.


İmar Revizyon Planı 05.05.2016 tarihli Belediye Meclis Kararı ile onaylanmıştır. Ancak 27.05.2016 tarihinde askı ilana çıkarılmıştır. Arada geçen süre ilanın şeffaflığına gölge düşürmüştür. Süresi içerisinde ilan edilmediği için ilan hukuken sakat hale gelmiştir. Ayrıca İmar kanununun 8 maddesi b bendi gereğince internette yayımlanması ve kitapçık haline getirilip ilgililere verilmesi gerekirken bu kanuni şartlar yerine getirilmeden ilan kısıtlı mekânlarda ve temsili resimlerle gerçekleştirilmiştir. Askı İlan süresinin ilk 10 günü  Belediyedeki askı ilan birimi ve Belediye internet sitesinde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar plan suretleri ve plan notları ilgililerin görüşüne sunulmamıştır. Dolayısıyla ilan bu şekli ile kanuna uygun olarak yapılmamıştır.


Sonuç olarak; yukarıda izah ettiğimiz nedenlerle Revizyon imar planında parklar ve yeşil alanlar için yapılan düzenlemelerin iptali, küçük arsa sahiplerinin uğrayacağı mağduriyet göz önünde bulundurularak bu hususta arsa sahiplerinin zararlarını giderecek düzenlemelerin yapılmasını, listede yer alan imar kanununa, eşitlik ilkelerine ve hakkaniyet ilkelerine aykırı yapılan düzenlemelerin iptal edilmesine ilişkin itirazlarımızın her türlü hukuki yasal başvuru haklarımızın saklı tutulması kaydıyla kabul edilmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması hususlarında; Gereğinin yapılmasını arz ederim.” 





Günışığı


Geri Dön