23 / 04 / 2024

TMSF, bünyesindeki şirketlerin satışına başlıyor!

TMSF, bünyesindeki şirketlerin satışına başlıyor!

TMSF, bünyesindeki şirketlerle ilgili satış sürecine başladı. TMSF yönetimi, Naksan’ın iki lokomotif şirketinden Royal Halı’yı 353 milyon lira bedelle 6 Ekim’de, Naksan Plastik’i ise 1.126 milyon lira bedelle 20 Ekim’de ihale edecek.



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yönetimini üstlendiği şirketlerde satış sürecine Naksan Holding’ten başladı. Naksan Holding’in iki önemli şirketi Royal Halı ve Naksan Plastik’in satışı kesinleşti. Royal Halı’nın ihalesini 6 Ekim’de düzenleyecek TMSF, Naksan Plastik’i de 20 Ekim tarihinde ihale gerçekleştirecek Royal Halı için 353 milyon TL, Naksan Plastik için de 1.126 milyon TL muhammen bedel belirlendi. İhale tarihi açıklanmayan Nakpilsa için de 315 milyon TL değer  belirledi. 

Dünya'dan Tekin Çiçek'in haberine göre; finansal yapılarının sürdürebilir olmaması durumunda satış sürecine 43 şirketli Naksan Grubu’ndan başladıklarından bahseden TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “İnşallah önümüzdeki ayın altısında Royal Halı’nın, 20 Ekim’de de Naksan Plastik’in ihalesini gerçekleştireceğiz ve bu şirketlerimizin ekonomimize katkı sağlamasına gayret edeceğiz. Naksan'da 5 tesis satacağız. Satışla ilgili 23 firma şartname aldı. Şartname alanlar içinde Gaziantep’ten de talep var. Hem Avrupa hem de Asya’dan süreci ciddi olarak takip eden gruplar var” dedi. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “Biz Gaziantep’te Naksan Grubu şirketlerine çok önemli bir sosyal sorumluluğu yerine getirdik. Geldiğimiz gün bu fabrikalar kapalıydı. İşletme sermayesini biz kendi bankamızdan kredi kullanmak suretiyle eklettik ve bugün grupta 3 bin 575 kişi çalışıyor ve işçilerimizin bir kuruş alacağı yok” diye konuştu.

İhale süreci başlıyor

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal Naksan Holding ile ilgili süreçle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Eylül 2016’da Naksan Holding’e ait 43 şirkete TMSF kayyım olarak atandı. Geldiğimizde fabrikalar kapalıydı, çok ciddi işletme sermaye açığı vardı ve biz buna rağmen işletme sermaye açığını çözerek fabrikaları çalıştırmaya başladık. Bu fabrikalar TMSF kayyımı tarafından yönetilmeye başlandığı andan itibaren ekonomimize değer katmaya başladılar. Bu grubun temel özelliği şu. Bu grup içi boşaltılmış bir grup. Bugün itibariyle bankalara 2.8 milyar TL borcu var. Bunun içerisinde Adularya Enerji için kullanılan 433 milyon Euro kredi dahil değil. Bunu dahil ettiğimizde grubun yaklaşık 7.2 milyar TL borcu var. Aslında finansal olarak bu yapının sürdürebilir ihtimali yoktu. Biz grubu devraldığımızda aktif olarak 8.4 milyar TL seviyesindeydi. Bugün itibariyle 12.6 milyar TL seviyesinde. Burası yaklaşık yüzde 50 büyüdü. Biz burayı TİP koruması altında çalıştırdık. TİP koruması TMSF’nin 5413 sayılı kanunun TMSF’ye verdiği özel bir yetki. Bu yetkiyle burayı sürdürdüğümüzde aktif olarak büyüyor ama o süreçte borçlarını ödemediğimiz için öz kaynakları da ister istemez karlılık üretemediğimizden eriyor. Dolayısıyla şu an negatif öz kaynağa sahip bir grubumuz var.''

Naksan’da 3 bin 575 kişinin çalıştığından bahseden Gülal, “Bu grubun 30 Haziran 2020 itibariyle de cirosu 995 milyon TL. Özellikle plastik tarafı pandemi sürecinde pozitif etkilenen şirketlerimizdendi. Dolayısıyla iyi bir ciro yakaladılar. Geçen yılı 1.2 milyar TL seviyesinde kapatmışlardır. Dolayısıyla bu yıl bu rakamın çok üzerinde ciroyla kapatacağız" dedi.


Geri Dön