25 / 04 / 2024

Togo Kuleleri’yle ilgili yeni bilgiler çıkmaya devam ediyor!

Togo Kuleleri’yle ilgili yeni bilgiler çıkmaya devam ediyor!

Başkent Ankara'da yer alan Togo Kuleleri’ne ilişkin yeni bilgiler çıkmaya devam ediyor. Projeyle ilgili olarak ortaya atılan iddialar son günlerin en çok konuşulan konuları arasında...



Cumhuriyet gazetesi yazarı Sertaç Eş, bugünkü yazısında Togo Kuleleri'ni kaleme aldı. İşte Eş'in o yazısı...


Sinan Aygün’ün Togo Kuleleri’ne ilişkin yeni bilgiler çıkmaya devam ediyor. CHP sıkı durursa,  Ankara  Büyükşehir Belediyesi odaklı, partiye yapılan operasyon ters tepmek üzere... Öyle iddialar gündeme geliyor ki, sadece Ankara değil, Türkiye’yi sarsacak boyutta. Ne kadarı açıklanır, ne kadarı açıklanmaz önümüzdeki günlerde netleşecek.

Başkentte inşaat işlerini bilen ancak köşesine çekilmiş yap-satçılarla konuşunca inanılmaz gerçekler de ortaya çıkıyor. CHP’den ihraç edilmek istenen Sinan Aygün’ün partisinin çaprazındaki Togo Kuleleri olarak bilinen inşaatın taban alanı 12 bin 500 metrekare. Herkes inşaat emsalini (birim metrekare üzerine yapılabilecek inşaat alanı) 2.1 olarak biliyor. Ancak gözden kaçırılan başka uygulamalar da var: Plan notları. Buradan inşaat alanına sağlanan katkı ayrıca emsale 3.34 düzeyinde ekleme yapılmasını sağlıyor. Daha anlaşılır yazalım. 12 bin 500 metrekare arsa üzerine yapılan inşaat alanı 120 bin metrekareye ulaşıyor. Aygün’ün savunması, “Merpen boşlukları da buna dahil”. Ancak inşaattan anlayanların yanıtı da şöyle: “Dünyada merpensiz bina henüz inşa edilmedi. Bu kural herkes için geçerli.”

İnşaatçılar diyor ki, “Bu arsa üzerine bu düzeyde bir inşaat yapılması emsali 10’a çıkarıyor. İşte buradan soruyoruz. Bu işleri en iyi Melih Bey bilir. Ankara’da Sinan Aygün’ün arsasına verilen kat yüksekliği ve inşaat yoğunluğunun başka örneği var mı? Varsa açıklasın. Bizim bildiğimiz böyle bir uygulama yok.”

Kimseye verilmeyen bu inşaat hakkının AKP’li Belediye Başkanı Melih Gökçek yönetimindeki belediye tarafından CHP’li birine niye verildiği hâlâ meçhul. Niye? Yandaş yazarlar bir de bu sorunun yanıtını bulsalar da biz de aydınlansak. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski üyelerine ulaşınca farklı bir bilgi daha ortaya çıktı. Aygün’ün bu projesinin planı meclisten geçirilirken plan notları dosyaya konulmamış. Bu uygulama ilk kez bu proje için gerçekleştirilmiş.

Neler çıkar neler?


Yeni yıla tam bir hafta kaldı. Siyasi mücadelenin çok yoğun olacağı bir yıl geliyor gibi. Biz bunun Ankara yerelindeki yansımalarını yoklayınca, çok dikkat çeken iddialarla karşılaştık. Eğer bu iddiaların yüzde 10’u doğruysa ve açıklanırsa Türkiye’yi sarsacak düzeyde. Ortaya çıkan rant iddiaları, FETÖ’nün bunlarla bağlantıları üzerinden suçlamalar, başkentte boyutlanacak gibi görünüyor. Rantçılar için çıkarları kendileri açısından önemli. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın geçmiş on yıllarda yaratılmış rantçılarla uğraşmaya ne kadar zaman ayırabileceği de soru işareti. Mansur Yavaş savcı değil, belediye başkanı. Savcılar harekete geçse ve sorumluluk üstlense, Mansur Yavaş da Ankaralıya vaatlerini yerine getirmekle ilgilenebilir. Ancak çürüme de ihmale gelmiyor. 2020 yılı hareketli geçecek gibi...

 

TOGO Kuleleri tartışmasında kronolojik sıralama!


Geri Dön