26 / 04 / 2024

Tokat'taki tarihi ve tescilli evlere hibe desteği verildi!

Tokat'taki tarihi ve tescilli evlere hibe desteği verildi!

Tokat'ta tarihi ve tescilli evlerini restore ettirmek isteyenlere Kültür ve Turizm Bakanlığınca hibe desteği verildiği bildirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, kentte tarihi dokusu bozulmamış evlerin, sokakların bulunduğunu belirtti.



Tokat'ta tarihi ve tescilli  evlerini restore ettirmek isteyenlere Kültür ve Turizm Bakanlığınca hibe desteği verildiği bildirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte tarihi dokusu bozulmamış evlerin, sokakların bulunduğunu belirtti.Beyhamam, Sulusokak ve Halit Sokak'taki tarihi dokuyu örnek gösteren Akyüz, bakanlığın tarihi evlerle ilgili çalışması olduğunu, Beyhamam Sokak'taki 52 evin restorasyonunun yapıldığını hatırlatarak, "Bu sokaktaki evlerin restorasyonu tarihi dokusuna uygun yapıldı. Tescilli 300 tarihi evimiz var. Bu evlerimizden nadide olanları da var" diye konuştu.


Bakanlıktan proje ve onarım desteği

Tarihi evlerini restore etmek isteyen vatandaşlara bakanlığın destek verdiğine işaret eden Akyüz, şunları söyledi: "Ev sahibi olanları basın yoluyla da uyardık. Vatandaşlardan restorasyon için talepler geliyor. Proje bazında bakanlığımız ciddi destek veriyor. Projesi bittikten sonra da maliyetine göre bakanlığımız onarım için de destek veriyor. Bu konuda yapılan destekler karşılıksız. Bakanlığın evlerin restorasyonunda verdiği destek hibe şeklinde. Her 5 senede bu destekleri tekrar alma imkanı var. Tarihi tescilli evleri olan vatandaşlarımızın gelip müracaatlarını zamanında yapıp dosyalarını sunmalarını istiyorum. Projeler çizildikten sonra Anıtlar Yüksek Kurulundan tescil ediliyor. Bunun karşılığı bakanlığımız destek veriyor." Bakanlığın verdiği desteklerin değiştiğini söyleyen Akyüz, "Evin metrekaresi ve konumuna göre bakanlığımızın yardımı değişiyor. 20 bin lira ile 60 bin liraya kadar destek verdiğimiz oldu. Verdiğimiz destek karşılıksız olduğundan yüzde 100 destek değil, biraz da vatandaşımız karşılıyor. Evinin restorasyonunu yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın talebi çok fazla" dedi. 


Radikal


Geri Dön