23 / 04 / 2024

Tokat'ta yapılaması planlanan tesis için ÇED raporu TBMM'de!

Tokat'ta yapılaması planlanan tesis için ÇED raporu TBMM'de!

Tokat ilinde yapılması planlanan bir kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Durmaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat ilinde yapılması planlanan bir kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için ÇED gerekli değildir kararı verilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Durmaz, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Durmaz, ''Niksar-Tokat yolunu yapan firmanın 3,5 km mesafede çalışır durumda ruhsatlı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi varken bu kadar yakın mesafede yeniden bir tahribata izin verilmesi tamamen bir doğa ve çevre katliamıdır. Ruhsatı iptal edilmelidir.'' diye konuştu. 

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz'ın soruları:

1 - 97,80 Hektarlık alanın ruhsat alanının 23,92 hektarlık kısmi gösterilerek ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesi kapsamında ÇED raporu hazırlanılmamakta, tesisin çevresel etki değerlendirmesinin olması gerekenden daha küçük bir boyutta gösterilmesini, çevreyi koruma göreviniz kapsamında doğru buluyor musunuz? 

2 - Ruhsat alanı sınırlarında ve etki alanında içme suyu kaynakları bulunmaktadır. Bakanlığımız değişik dönemlerde, su fakiri olduğumuzu deklare etmişti. Taş ocağı faaliyetleri Bir çok yerleşim alanının su kaynaklarını olumsuz olarak etkileme riski bulunmaktadır. Su fakiri olduğumuzu söyleyen bir kurum olarak, bu riski göze almanız, ÇED raporu istememeniz kurumunuz asli görevleri ve resmi söylemleri ile çelişmiyor mu? 

3 - Proje sahası içme su kaynaklarının kısa, orta veya uzun mesafeli koruma alanlarında mıdır? 

4 - Köylünün “ÇED Gerekli Değildir Kararı” eline gelene kadar haberi dahi olmadığı ve istemediği Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi projesini “halkın katılımı” ilkesi yönünden doğru buluyor musunuz? 5) - Covid-19 salgını nedeniyle Tarım ve Hayvancılığın ne kadar önemli olduğu apaçık ortadayken, bölgede ki tarım ve hayvancılığı, insan sağlığını, can ve mal güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek bu projeye nasıl ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmiştir? 

6)-CED Gerekli Değildir Kararının altında imzası bulunan Kamu, Kurum ve Kuruluş yetkilileri bizzat bölgede inceleme yapmış, yerleşim yerinde yaşayan vatandaşlarımızın görüşlerini almışlar mıdır? Almadılarsa neden almamışlardır? 

7 – Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisinden etkilenecek köylülerin görüşlerinin alınmasını ve o yönde tekrar bir karar alınması için bir çalışmanız olacak mıdır? 

8 - Proje sahasının bulunduğu bölgedeki diğer kirletici tesislerle birlikte kümülatif etki değerlendirmesi yapılmış mıdır? 
 


Geri Dön