26 / 04 / 2024

Haliç-Karadeniz Sahra Hattı için ÇED raporu gerekli değildir kararı!

Haliç-Karadeniz Sahra Hattı için ÇED raporu gerekli değildir kararı!

1. Dünya Savaşı yıllarında inşa edilen Haliç-Karadeniz Sahra Hattı'nı yeniden canlandırmak için başlayan çalışmalar son aşamasına geldi. Haliç-Karadeniz Sahra Hattı için "ÇED raporu gerekli değildir" kararı verildi.



İstanbul'un elektriksiz kalmaması için Silahtarağa Elektrik Santrali'ne Karadeniz kıyısındaki Ağaçlı ve Çift alan köylerinde çıkarılan kömürü taşımak amacıyla 1. Dünya Savaşı yıllarında inşa edilen Haliç-Karadeniz Sahra Hattı'nı yeniden canlandırmak için başlayan çalışmalar son aşamasına geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nın yürüttüğü "Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili Raylı Sistem Hattı" projesi için "ÇED raporu gerekli değildir" kararı verdi. 


Proje için hazırlanan tanıtım dosyasına göre; istasyonların inşa edileceği yeşillik alanlar projeden olumsuz yönde etkilenecek. Çünkü bölgenin mevcut planlarına göre hattın tamamı yeşil alanlardan geçiyor. Tanıtım dosyasında, tren hattının inşaatı sırasında olgun ağaçların sökülmesinin kaçınılmaz bir kayıp olacağı belirtilerek "Yer değişimine uygun olan ağaçlar başka yerlere taşınacak" denildi. Hat üzerinde İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginlikleri de bulunuyor. Hat boyunca Sadabat Tarihi Sit Alanı, tarihi Kırk Çeşme, Hamidiye su yollan var. Tren hattı Eğri Kemer, Uzun Kemer ve Ayvad Kemer'in de altından geçecek. 


Sözcü


Geri Dön