27 / 04 / 2024

TOKİ 50 bin sosyal konuta rekor başvuru!

TOKİ 50 bin sosyal konuta rekor başvuru!

TOKİ'nin Türkiye genelinde konut ihtiyacını karşılamaya dönük başlattığı 50 bin konutluk üretim kampanyasına 636 bin 787 başvuru yapıldı...



TOKİ'nin alt ve orta gelirli vatandaşlara dönük uygun ödeme koşullarıyla 67 şehirde 140 projeyle hayata geçireceği 50 bin yeni sosyal konuta rekor sayıda başvuru geldi. 6 Mart'ta başlayıp 19 Nisan'da sonlanan başvuru süresi boyunca toplam 636 bin 787 ön talep toplandı. Konut sahiplerinin kira öder gibi ev sahibi olabileceği projelerde konut taksitleri 388 TL'den başlıyor ve 240 aya kadar vade seçeneği bulunuyor. En düşük peşinat miktarı ise 13 bin 968 TL.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; İdare olarak hedeflerinin hiç konut sahibi olamamış vatandaşları ev sahibi yapmak olduğunu söyleyen  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut, konut üretimlerinin yüzde 95'ini sosyal konutların oluşturduğunu ifade ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında vatandaşların kiradan düşük taksitlerle ev sahibi olma imkânı bulunduğunu vurguladı.

50 bin konutun 67 ilde 140 projeyle hayata geçirileceğine, önümüzdeki süreçte diğer illerde de proje kapsamında yeni yerleşimler oluşturmayı değerlendirdiklerine işaret eden Bulut, 50 bin konut projesinin Bakanlığın 250 bin konutluk 2023 hedefi için de yol gösterici olacağını kaydetti. Başvuru sayısının yüksek olması nedeniyle konut sahiplerinin kurayla belirleneceğine dikkat çeken Bulut, "Kura çekilişlerini oluşturacağımız takvim doğrultusunda yaparak hak sahiplerini belirleyeceğiz" dedi.

EN FAZLA TALEP 2+1 KONUTLARA

Yeşil alanları, kültürel ve sosyal mekânlarıyla bütünlüklü yerleşimler olarak tasarlanan 50 bin sosyal konutu içeren 140 projede vatandaşlar en çok 2+1 konutlara talep gösterdi. Üretilecek konutların yüzde 64'ünü (32 bin 198) 2+1 daireler, yüzde 36'sını (17 bin 802) ise 3+1 daireler oluşturuyor. 2+1 konutların fiyatları 116 bin 400 TL'den, taksitleri ise 388 TL'den başlıyor. 3+1 konutların fiyatları ise 170 bin 720 TL'den, taksitleri 759 TL'den başlıyor.

İSTANBUL'A YOĞUN İLGİ

50 bin sosyal konuta yaklaşık 13 katı talep gelirken İstanbul taleplerde öncelikli olarak yer aldı. İstanbul'un farklı semtlerindeki beş projede yer alan toplam 6 bin 300 konuta 320 bine yakın başvuru yapıldı. Kayabaşı'nda 4 bin 467 konut için 157 bin 427 başvuru yapılırken, Tuzla'da 500 konuta 103 bin 927 başvuruda bulunuldu.

"50 BİN KONUTUN YÜZDE 15'İNİ FİİLEN HAYATA GEÇİRME AŞAMASINA GELDİK"

Konut taksit ödemelerinin ortalama kiranın da altında fiyatlandırdığını belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, konutlara olan yoğun ilginin TOKİ'ye olan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti. "Sahada yaptığımız araştırmalarımızdan hareketle vatandaşlarımızın bizden böyle bir talebinin olduğunu biliyorduk ama böyle yüksek oranda bir talep öngörmüyorduk" diyen Bulut, projelerin bir kısmını hayata geçirmeye başladıklarını söyledi. 3 bin 500'ün üzerinde konutun ihalesini yaptıklarını, 4 bine yakın konutun ise ihale gününün belirlendiğini ifade eden Bulut, "Yani 50 bin konutun neredeyse yüzde 15’ini fiilen hayata geçirme aşamasına gelmiş bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

36 AYDA TESLİM EDİLECEK

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, projelerin inşa çalışmalarının başlamasını takiben konutların 36 ay içinde vatandaşa teslim edileceğini ve taksitlerin konut teslimlerinden sonra başlayacağını aktardı, idare olarak dar ve orta gelir grubundaki vatandaşların yanı sıra engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emeklilere yönelik konut üretimlerini sürdürdüklerini vurgulayan Bulut, proje kapsamında emeklilere yüzde 25 kontenjan, engelli vatandaşlara yüzde 5 kontenjan, şehit ailesi ve gazilere ise yüzde 10 kontenjan ayrıldığını söyledi. Bulut, konutların değişen ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlandığını, evlerin büyüklüklerinin 2+1ve 3+1 planda olduğunu kaydetti.

MODERN VE GELENEKSEL BİR ARADA

Konutların yatay ve yerel mimari özellikler taşıyacağına vurgu yapan Bulut, "Az katlı, zemin+5'i geçmeyecek nitelikteki konutlar modern yapı teknikleri ve günün ihtiyaçlarını karşılayacak donanımdayken, aynı zamanda gelenekseli de yansıtacak izler taşıyacak" şeklinde konuştu.

"Yeni şehircilik kriterleri doğrultusunda az katlı mimari planda tasarlanan ve bulunduğu bölgenin yöresel dokusundan izler taşıyan 50 bin yeni sosyal konutla doğaya saygılı, insan-şehir ilişkisini gözeten, geleneksel ve modern mimarinin harmanlandığı yeni yerleşimler ortaya çıkacak" diyen TOKİ Başkanı Bulut, yatay mimari uygulamalara dönük hassasiyeti dile getirerek şöyle devam etti: "Proje için önce 10-15 bin rakamlarını konuşurken, böyle bir projenin etkin bir değişimi ortaya koyabilmesi adına rakamı 50 bine çıkarttık, iyi ki çıkartmışız."

Kura çekilişlerinde hak sahibi olanlar için süreç devam ederken, konut sahibi olmaya hak kazanamayan vatandaşlara ilgili bankalara yatırdıkları başvuru ücretleri iade edilecek.

 


Geri Dön