26 / 04 / 2024

TOKİ Bingöl Konutları'ndaki sorunlar giderildi!

TOKİ Bingöl Konutları'ndaki sorunlar giderildi!

Bingöl 1. ve 2. Etap site yönetimi vekaletini alan Sait Bayırkan ve TOKİ tarafından gönderilen hakem heyetine yaşanan sorunlar hakkında açıklama yaptı. Kentsel dönüşümde müteahhit firma 1 yıl boyunca her türlü eksiği yapacak.



Site Yönetim sorumlusu Bayırkan şöyle konuştu: ‘’Buranın teslimat süreci 26 Kasım’dan itibaren müşavir firma, müteahhit firma ve site yönetimi olmak şartıyla buradaki teslimatları almaya başlayacağız.  Buradaki sıkıntı 11’inci ayda teslimatların başlamasında oluşuyor. Normalde geçici kabul 1 Aralık’ta yapılacaktı.Yalnız Bingöl’deki hava şartları, insanların mağduriyetleri göz önüne tutularaktan kim geldiyse teslimatlarını vermeye başladık. Bazı insanlar kira ile ilgili ayrıca ev sahiplerinin sıkıştırmalarından dolayı bir an evvel kabulleri almaya başladık ve sıkıntılar oluştu. Asansör problemi, ısınma problemi ve evin içindeki aksaklıklar problem olmaya başladı. Bunlarla ilgili site sahiplerinin bilmediği bazı hususları açıklamak istiyorum.


Isınma: Teslimatı bitmeyen bir yerde normalde ihale yapılmaz. Bununla ilgili Belediye Başkanı olsun, Vali Bey olsun, Bakan olsun devreye girerek ihale sürecini başlattılar. Bununla ilgili de 6 Kasım’da yerel gazetelere ihale şartnamesi çıkarılarak ihale edildi. İstanbul’da ihale yapıldı. Sonra alan firmanın sözleşme işlemi başlıyor. Bu süreç geçen hafta bitti.  İzmir  firması Hasko enerji ihaleyi kazandı. TIRlar Mersin’den yola çıktı gelmeye başladı. Bugün akşam saatlerinde nuraya ulaşmış olacak. Bizde dağıtıma başlayacağız. Şuan da kazan yakma işini de cumartesi günü başlattık ancak başka bir problemle karşılaştık. 1. Etapta daha az 2. Etapta su verilen yerde tesisatlarda su patlamaları yaşandı. Peteklerden ve tavanlarda su akıntıları başladı. Bunla ilgili müteahhit firmalara gereken yazıları verdik. Firma 9 ekibi ile çalışmaya başladı. 1 blokta C-1 20’de arıza kaldı. Çalışmalar bitmek üzere ve tüm konutların ısınma sorununu bugün bitiriyoruz.Site yönetiminin çalışması için teslimatın yapılması gerekiyor. Bu da 30 Kasım’da son buluyor. Biz insanların mağduriyetini göz önüne alaraktan kaloriferci arkadaşlarımızı tuttuk ve çalışmalara başladılar.


Kömür nasıl alınıyor: Emlak yönetimi TOKİ’den aldığı yetki ile tüm kömür ihalesini resmi olarak yaptırmıştır. Ödemeler 1 Aralık 2015’te başlayacak. 31 Ağustos 2016 tarihine kadar 9 eşit taksitle Denizbak’a ödeme yapılacak.  1.200 kilo 1.etap 1000 kilo 2 etaba kömür gelecek. Daire başı ne kadar alınacağı mesaj yoluyla tebliğ edilecektir. Bingöl’de site yönetim anlayışı yaygın olmadığı için bu konularda büyük bir kopukluk yaşanıyor.

 

Burada resmi evlerde geçici kabul yapıldıktan sonra Servet Bey Tetiş’in yetkililerinden, Yenifidan şirketinden Orhan Bey 1 yıl boyunca ekibini burada tutmak zorundadır. Evin içerisinde oluşabilecek sıkıntılara müdahale için burada durmak zorundadırlar. Kendileri ile yaptığımız toplantıda sorunları 2 gruba ayırdık. Birincisi acil müdahale gerektiren sorunlar ve mevsimsel sorunlardır.


Aidat: C-1 metrekaresi 96 metre olan yerler için ve CK1 bodrum kısmı 157 brüt ve 187 CK için brüt dediğimiz alanlarla ilgili aidat hesaplanmıştır. Çalışmalar 1 Aralık’ta başlayacak. Ödemelerde 68 ve 88 lira olacak.Site yönetimi arıza yapmaz, site yönetimi eksikleri müşahit,  TOKİ  tarafından gönderilen hakem heyetine gönderir. Müteahhit firma da 1 yıl boyunca kullanıcı hataları haricinde her türlü eksiği yapmak zorundadır’’


Asansör sorunu: 43 blok 2 asansör toplam 86 asansör mevcuttur. Belediye ve asansör firmaları ile yaptığımız görüşmede, yeni bir yönetmelik mevzuatı yürürlüğe girmiştir. Özürlü asansör şartı getirilmiştir. Bandrolü olmayan asansörü çalıştırma yetkisi kimsede bulunmamaktadır. Şuanda asansörlerin çalışmamasındaki asıl neden ruhsat çalışmalarının bitmemiş olmasıdır. Bunla ilgili de 1 aralık 2015’e kadar yetiştirmeye çalışıyoruz. Yeşil bandrol güvenilir bandroldür. Bunlar asansörlere asılmadığı sürece çalıştıramıyoruz. Yasa gereği bir resmi süreç gerekiyor. Belediye sıkıştırıyor. En kısa zamanda hizmete sunacağız’’ şeklinde konuştu.


Bingöl Gazetesi


Geri Dön