25 / 04 / 2024

TOKİ Bursa'da 132 Roman konutu yaptırıyor

TOKİ Bursa'da 132 Roman konutu yaptırıyor

TOKİ Bursa Karacabey roman konutlarının temeli atıldı



Devlet Bakanı Faruk Çelik, "sözde gelişmiş" çağdaş Avrupa ülkelerinden, Romanların kovulduklarını belirterek, "Ne acı bir tablodur, demokrasi ve insan hakları konusunda laf bırakmayanların Roman vatandaşlarına bu muameleyi reva görmelerini doğrusu anlamakta zorlanıyoruz. Onları ayıplıyoruz, kınıyoruz" dedi.

Bursa’nın Karacabey ilçesinde Esentepe Mahallesi’ne  TOKİ  tarafından Romanlar için yaptırılacak 132 konutun temel atma törenine katılan Çelik, burada yaptığı konuşmada, lafla değil icraatlarıyla insana değer verdiklerini gösterdiklerini söyledi.

Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Sözde gelişmiş çağdaş Avrupa ülkelerinde, Romanların ülkelerinden kovulduklarını izliyoruz. Roman vatandaşlarımız o ülkeden o ülkeye sürülüyorlar. Ne acı bir tablodur, demokrasi ve insan hakları konusunda laf bırakmayanların Roman vatandaşlarına bu muameleyi reva görmelerini doğrusu anlamakta zorlanıyoruz. Onları ayıplıyoruz, kınıyoruz. Türkiye bir farklı, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin olaylara bakışı çok farklı."

Çelik, Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’a yerleşen Romanların, tarih boyunca büyük yararlar gösterdiğini hatırlatarak, "Bizde baskı yok, ayrımcılık yok, kucaklama var, insan olduğu için insana değer vermek var" dedi.

TOKİ tarafından Romanlara yönelik yaptırılacak konutların ilk temelinin Karacabey’de atıldığını belirten Çelik, Türkiye’nin her tarafındaki Romanlardan 10 bine yakın talep geldiğini, bu taleplerin karşılanması için çalışacaklarını  kaydetti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da Bursa genelinde 11 bini sahiplerine teslim edilmiş 14 bin konut yaptıklarını bildirdi.

Romanların daha iyi koşullarda yaşaması için çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, temeli atılan konutların zemin artı 2 katlı olacağını, brüt 65, net 50 metrekarelik alana sahip olacağını belirtti.

Bayraktar, Türkiye genelinde 81 ilde 800 ilçede bin 800 şantiyede yaklaşık 440 bin konuta ulaştıklarını kaydederek, "Bundan sonra ağırlıklı olarak kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü deprem dönüşümü tarzında devam edeceğiz" dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç’un da katıldığı törende, konuşmaların ardından Roman vatandaşların alkışları altında konutların temeli atıldı.
AA


Geri Dön