16 / 04 / 2024

TOKİ Denizli Karahayıt'a kentsel dönüşümde 40 termal pansiyon!

TOKİ Denizli Karahayıt'a kentsel dönüşümde 40 termal pansiyon!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Denizli'nin kırmızı termal suyuyla ünlü Karahayıt beldesini, yürüteceği projeyle termal turizm merkezi haline getirecek...



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Denizli'nin kırmızı termal suyuyla ünlü Karahayıt beldesini, yürüteceği projeyle termal turizm merkezi haline getirecek. 

     TOKİ'nin, Karahayıt Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi, 27 hektarlık alanı kapsıyor. Proje alanında, fay hattı üzerinde 160 hak sahibine ait konut, iş yeri ve pansiyonlar yer alıyor. Bazı yapılarda ise iş yeri, konut ve pansiyon bir arada bulunuyor. Proje çerçevesinde öncelikle fay hattı üzerindeki binalar yıkılacak, depreme dayanıklı bölgede yeni yaşam alanı inşa edilecek. 

     Yeni yaşam merkezinde, yöresel mimariye uygun 42'si 1 artı 1, 90'ı 2 artı 1 ve 126'sı 3 artı 1 olmak üzere 258 konutla 24 derslikli ilköğretim okulu, 4 iş yeri ve 20 termal pansiyon yapılacak. 

     

     -40 termal pansiyon- 

     

     Karahayıt'ta uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin ikinci etabında ise termal turizm için 20 pansiyon daha yapılacak. Böylelikle TOKİ, bölgede 660 odalı toplam 40 termal pansiyon inşa etmiş olacak. 

     İkinci etapta ayrıca, 16 iş yeri de bölgeye kazandırılacak. Termal pansiyonların, Karahayıt'ın termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor. 

     

     -Termal su kontrol altına alınacak- 

     

     Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Karahayıt beldesinin en önemli özelliği olan kırmızı termal su, yılın her mevsimi kaynağından 58 derece sıcaklıkla yeryüzüne ulaşıyor. Termal su, içinde barındırdığı zengin minerallerle hastalara şifa dağıtıyor. 

     Karahayıt, sağlık turizminden bölgedeki pansiyonlar aracılığıyla faydalanıyor. Ancak fay hattı üzerinde bulunan pansiyonlarda termal su, kayıt dışı ve kontrolsüz olarak kullanılıyor. Projeyle termal suyun kayıtlı ve kontrollü şekilde kullanımının sağlanması amaçlanıyor. 

     

     -TOKİ 570 bin konut rakamına ulaştı- 

     

     TOKİ, 58, 59, 60 ve 61'inci hükümetlerin ''Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği'' kapsamında 81 il ve 800 ilçede, 2 bin 592 şantiyede, 570 bin konut rakamına ulaştı. Konutların yüzde 85'i sosyal konut niteliğinde yapıldı. 

     Gecekondu dönüşüm kapsamında 70 bin 933, afet kapsamında 37 bin 688, tarım köy uygulaması olarak da 5 bin 584 konut inşa edildi. 


AA


Geri Dön