19 / 03 / 2024

TOKİ Diyarbakır'da kentsel dönüşüm yapıyor!

TOKİ Diyarbakır'da kentsel dönüşüm yapıyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Diyarbakır Surları 'nı gecekondulardan kurtarmak için başlatılan kentsel dönüşüm projesi sürüyor



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Diyarbakır Surları 'nı gecekondulardan kurtarmak için başlatılan kentsel dönüşüm projesi sürüyor.
Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye altına alınan 'tarihi sur bölgesi' kapsamında kalan alan,  TOKİ  ve belediye işbirliğiyle yürütülüyor. Elde edilen bilgiye göre, proje kapsamında yürütülen uzlaşma çalışmaları çerçevesinde bölgede mülk sahibi olan ve anlaşılmış kişilerin tüm alacakları ödenmiş durumda. Proje kapsamında evleri yıkılan 246 hak sahibine, TOKİ tarafından toplam 16 milyon 247 bin liralık ödeme yapıldı.
Bölgenin gecekondular ile plansız yapılardan temizlenmesiyle ortaya çıkan 30 bin 372 metrekarelik alanın TOKİ 'ye devri gerçekleşirken evleri yıkılan 217 aileye TOKİ 'nin çölgüzeli Konutları 'ndan konut verildi. Öte yandan, henüz anlaşma imzalanmayan ailelerle ilgili olarak süreç devam ediyor. Açıklamaya göre, bu ailelerle yapılan görüşmelerin iki ay çiçerisinde tamamlanması öngörülüyor.

1596 konut yıkılacak
Tarihi Diyarbakır surları çevresindeki iki mahallede yer alan bin 596 konutun yıkılmasıyla ortaya çıkacak alan, kent park, yeşil alan ve şehrin diğer ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilecek. Proje tamamlandığında Cevatpaşa 'da bulunan şžemhane Hz.Süleyman Camii çevresi ve Sahabe mezarları da tarihi önemlerine uygun olarak gün yüzüne çıkacak.
Gecekondu ve plansız yapıların yıkım işlemlerinin tamamlanmasının ardından tarihi Diyarbakır surları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün himayesinde restore edilerek turizme kazandırılacak.

 


Geri Dön