23 / 04 / 2024

TOKİ kentsel dönüşümle şehirlerin çehresini değiştiriyor!

TOKİ kentsel dönüşümle şehirlerin çehresini değiştiriyor!

Yenişafak Gazetesi emlak editörü Yılmaz Yıldız gittiği Sinpaş Yapı'nın Antepia projesi için gittiği Gaziantep'te edindiği izlenimleri kaleme aldı. Yıldız, izlenimlerini yazarak TOKİ'nin şehirlerin çehresini değiştirdiğini dile getirdi



Geçtiğimiz hafta sonu Sinpaş Yapı'nın Antepia projesinin 2. Etap lansmanı için Gaziantep'teydim. Sinpaş'ın projesini görmeden önce ilk dikkatimi çeken, TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesi oldu.

Geçtiğimiz hafta sonu Sinpaş Yapı'nın Antepia projesinin 2. Etap lansmanı için Gaziantep'teydim. Sinpaş'ın projesini görmeden önce ilk dikkatimi çeken, TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesi oldu.  Tıpkı Ankara'daki gibi, havalimanı ile şehir arasındaki gecekondu bölgesinin yerinde modern ve estetik mimariye sahip binalar yükselmişti.

Birkaç yıl önce daha binalar yükselmemişken, inşaat halindeyken bölgeyi gördüğüm için değişimin boyutunu daha net hissettim.

Çarpık, yıkık-dökük, çirkin bir gecekondu yığının yerinde, tertemiz, pırıl pırıl, derli toplu bir bir bölge vardı.

Fakat Antep'in işi en az İstanbul kadar zor. TOKİ'nin Gaziantep'te yaptığı konut sayısı 10 bine yaklaştı. Bunun 2 bin 400'den fazlası kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlardan oluşuyor.

TOKİ'nin kentsel dönüşüm projeleri birkaç şehir ile de sınırlı değil...

Başta İstanbul, Ankara, Bursa, Denizli, Adana, Erzincan, Eskişehir, İzmir, Gaziantep, Trabzon olmak üzere Türkiye genelinde 124 bölgede 53 bin 379 konutluk gecekondu dönüşüm projesi başlatıldı.

İhale ve proje aşamasındaki faaliyetlerle TOKİ, 188 bin 681 konutluk 241 projeyi hayata geçirmiş olacak.

TOKİ'nin, İstanbul'daki kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak adımlar için çalıştığını da biliyoruz. Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Fatih gibi semtlerde örneklerini gördüğümüz dönüşüm projeleri, yeni konutlar için uygun araziler geliştirildikçe çoğalacak.

Fakat burada İstanbul açısından bir ayrıntıya dikkat çekmek gerekiyor. Elbette diğer şehirlerde de çarpık yapılaşma, altyapı sorunları, görsel kirlilik gibi sorunlar öncelik arz ediyor ama İstanbul kadar, büyük bir deprem riski taşımıyorlar.

İstanbul'un nüfus ve ekonomi açısından Türkiye içerisinde ne denli önemli bir paya sahip olduğunu düşünürsek, kentsel dönüşümde İstanbul'a öncelik verilmesinin öneminin daha da arttığını söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın , "Mütekabiliyet (karşılık) esasına bakmaksızın yabancılara gayrimenkul satışının önünü açacağız" açıklamasını da kentsel dönüşüm açısından fırsat olarak görüyorum.

Nitelikli konut projelerinin artması, eski ve depreme karşı dayanıksız konutlara talebin azalmasına yol açıyor. Fakat konut talebinin düşük kalması da yeni projelerin sayısının artmasını engelliyor.

Bu açıdan bakıldığında yabancıya gayrimenkul satışının kolaylaştırılması, yeni projelerin devreye girmesi için tetikleyici bir unsur olacak.

Nitelikli ve uygun fiyatlı konutlar çoğaldıkça kentsel dönüşüm de hızlanacak.

Yılmaz Yıldız/Yenişafak


Geri Dön