29 / 03 / 2024

TOKİ konut taksitlerinde sıfır artış!

TOKİ konut taksitlerinde sıfır artış!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), satışını gerçekleştirdiği konutların ve işyerlerinin taksitleri ve borç bakiyelerinde Ocak-Haziran 2015 döneminde artış yapmadı.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), satışını gerçekleştirdiği konutların ve işyerlerinin taksitleri ve borç bakiyelerinde Ocak-Haziran 2015 döneminde artış yapmadı.  TOKİ  tarafından satışa sunulan projelerin taksit ve borç bakiyelerinin belirlenmesinde iki ayrı oran kullanılıyor. 


Bunlardan biri; bir önceki altı aylık memur maaş artış oranı. Diğeri ise bir önceki altı aylık memur maaş artış oranı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yun İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) arasından seçilen en düşük oran.  İdare uygulamalarında esas alınan oranlar, yorumlara sebebiyet verilmemesi amacıyla TOKİ tarafından hesaplanmıyor. Veriler ilgili ve yetkili kurumlar olan Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu'ndan talep ediliyor. Söz konusu kurumlar tarafından bildirilen oranlar, TOKİ tarafından hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılıyor. Memur maaş artış oranına endeksli projelerde konut ve işyeri alıcılarının taksit ve borç bakiyeleri güncellenirken yapılan sözleşme gereği, taksitlerin güncelleneceği dönemdeki değil bir önceki altı aylık memur maaş artış oranlarına bakılıyor. Bu çerçevede 1 Temmuz31 Aralık 2014 dönemi artışı, memur maaşlarına Ocak 2014 ayında yapılan artışa göre gerçekleştirildi. Temmuz 2014 döneminde memur maaşlarına zam gerçekleştirilmediğinden TOKİ de Temmuz 2015 tarihine kadar konut ve işyeri alıcılarının taksit ve borç bakiyelerini arttırmayacak. Öte yandan TOKİ tarafından açılan konut kredilerinin kullanım ve geri ödemelerinde de artış oram yüzde sıfır olarak belirlendi



Hürses 


Geri Dön