24 / 04 / 2024

TOKİ mahalle kültürünü içeren şehirler kuracak!

TOKİ mahalle kültürünü içeren şehirler kuracak!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, gayrimenkul sektöründeki iş adamlarına yeni stratejilerini İTO'da açıkladı. Turan, kentleşmedeki politikalarını, "Yatay mimariye uygun, yöresel öğeler ve mahalle kültürünü de içeren şehirler kurmak" şeklinde özetledi.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi'nce düzenlenen toplantıda sektördeki iş adamlarına, idarenin çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. İTO'da gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, inşaat ve konut alanında çalışan iş adamları ile TOKİ'nin Başkanının bir araya gelmesinin sektöre olumlu yansıyacağına dikkat çekti. Toplantının sektör ve iş adamları için çok faydalı olduğunu belirten İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ise, "Başkent ekibi konuya çok hakim. Hassasiyet gösteriyorlar. İstişareye de çok açıklar. İstikrar istiyorsak bu çalışmaları desteklemek gerekiyor'' dedi. 


YAŞAM ALANLARI 

Vatandaşların TOKİ'den farklılaştığını belirten  TOKİ  "İnsanlarımız artık sadece gidermek değil, çevre ile etkileşimini artıracağı alanları talep ediyor. Bu nedenle dünün beklentilerine çözüm üreten TOKİ, artık daha nitelikli ve konforlu konut üretimine geçti. Yeni üretim disiplinleri gerçekleştiriyoruz" dedi. 


SİTE DEĞİL ŞEHİR 

Turan, yeni konsepti şöyle anlattı: "300-500 konutluk birbirine eklemlenen TOKİ binaları yapmayalım diyoruz. Baştan kurgulanmış yeni şehirler, yeni yerleşmeler inşa edelim mantığındayız. Biz örneğin Gaziantep'te, ciddi bir yoldayız, 50 bin konutluk yeni bir şehir inşa ediyoruz. Bu yıl bir kısmının temellerini atıp yıl içinde 7 binini yapacağız. Sosyolojik geçirgenliği olan bir yer hedefimiz, uydukent değil. İçinde özel sektöre de yatırım yapma imkanı olan, özel sektörün de gireceği, her katmandan insanların yaşayacağı bir şehir olacak. Benzer şekilde Şanlıurfa'da da 15 bin konutluk bir şehir inşa ediyoruz. Manisa'da da projemiz 6 bin konutluk. Rakam az gibi görünse de toplamı çok fazla kişi yapar. Yani Manisa'da bir ilçe inşa ediyoruz." 


YÖRESEL ÖZELLİĞİ OLACAK 

Yöresel mimari normlarını mutlaka kullanmak istediklerini belirten Turan, "Mimarlarımızdan, proje ürettikleri yerleri gidip görmelerini istiyoruz. Proje bölgesine giden arkadaşlanmız, o çevreyi gözlemleyip çekimlerini yapıyor. Yöresel mimariden mutlaka bir dokunuş olsun istiyoruz. Bu bazen bir taşla da oluyor ahşapla da, çizgiyle, cumbayla da oluyor. 'Bu kadar mı' derseniz, en azından bir değişimdir" dedi. 


YATAY MİMARİ 

Çok tartışıları yatay mimari konusuna değinen TOKİ Başkanı, "Bizim prensibimiz şu: 'Hiçbir ilçede, kasabada en yüksek bina TOKİ binası olmayacak' diyoruz. Bir yerde imar planı 3 kat diyorsa, biz 4 kat yapmayacağız. 'Siz TOKİ'siniz, 7 kat yapın' deseler bile yapmıyoruz. Biz başka yerlerde 7 katlı bina da yapıyoruz. Ama hiçbir yörede bölgedeki binaların üstüne çıkmıyoruz. Yani yatay mimariyi esas alan bir ikonsept. Bunlar bir değişimin ayak sesleri'" diye konuştu. 


MAHALLE KÜLTÜRÜ 

"Toplu konut yapıyoruz ama site inşa etmiyoruz" diyen Turan, "Buradaki çoğu müteahhit dostlarımızdan farkımız şu: Etrafı çevrili bir site yapalım mantığıyla çalışmıyoruz. Biz yaptıktan sonra yönetimler bir araya gelip etrafını çevirebiliyor, ona bir şey diyeceğimiz yok. Ama yeni konseptimizde büyük inşaatlarımızda yaptığımız işlerin etrafı çevrilemez" dedi. 


KALİTEDEN TAVİZ YOK 

"TOKİ, kalitede bir başka evreye geçmiştir artık" diyen Turan, "Mutlak kalite prensibiyle hareket ediyoruz. Kaliteden taviz vermeyeceğiz, böyle bir süreçteyiz. Müteahhitlerimize de söyledik. Müteahhitler, kalitesizlik olması durumunda ilk defa zora girebilirler, batabilirler. Fakat direksiyonu hemen kırmadık, hedef gösteriyoruz" dedi. İTO Genel Sekreteri Ömer Bal'ın da yer aldığı toplantının sonunda TOKİ Başkanı Turan, iş adamlarının sorularını cevapladı. 


Katkımız 120 milyar TL 

1984-2002 arasında 18 yılda 43 bin konut üreten bir idareden her yıl 45 bin konut üreten bir yapıya ulaştıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Sosyal konutlara önem veriyoruz. Bu yılkı hedefimiz 60 bin konut yapmak" dedi. TOKİ'nin yıllara sari olarak 2002-2015 arasında sektöre sağladığı ve piyasaya aktardığı kaynağın eşkale edilmiş rakamlarla net 120 milyar TL olduğunu vurgulayan Turan, "Bizim geçen yıl ödediğimiz hakediş miktarı yaklaşık 11 milyar TL. Bunun içinde kamudan aldığımız pay sadece 70 milyon TL. Geri kalanını kendimiz üretmek zorundayız. Bu hem başarı hem de bu kaynağı elde etmek için zaman zaman imarla alakalı eleştirilere de sebep oldu" diye konuştu. Körfez'deki kriz bize yarayacak "Coğrafyamızdaki sıkıntıların önümüzde 3-5 ay içinde gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağı kanaatindeyim" diyen TOKİ Başkanı Turan, "Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan ve Yemen'deki gerginlikleri görüyoruz. Bu coğrafyanın en güvenli limanı burası. Türkiye ve İstanbul, Suudi Arabistan-İran çekişmesi sebebiyle daha önemli hale geldi" diye konuştu. 


60 ilde 112 proje sürüyor 

TOKİ Başkanı Turan, en önemli başlıklardan birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. 60 ilde 112 ayrı yerde aktif kentsel dönüşüm yürüttüklerini belirten Turan, "İstanbul'a da geniş donatı alanları kazandıracağız. İstanbul'da aktif kentsel dönüşüm içinde olacağız. Bunun için İstanbul ekibini güçlendirdik. Yeni dönemde kentsel dönüşümle alakalı Kayabaşı bölgesinde uzun zamandır çalışma var. Orada sadece binalar görünüyor ancak o binalar üretilirken onların arkasındaki arsalarda gecekondu tasfiyeleri de yapılıyor. O bölgede ciddi bir kentsel dönüşüm söz konusu" dedi. "Kentsel dönüşüm kodlarını yenilemek lazım" diyen TOKİ Başkanı, "Vatandaş başka, müteahhit başka anlıyor. Herkes kazanıyorsa, birisi kaybediyor demektir. Kaybedenin sesi çıkmıyor. Sesi çıkmayan da şehirdir. Biz şimdi hataya, kazaya sebebiyet vermeyecek projeler için çalışıyoruz" diye konuştu. TOKİ olarak tescilli eserlere kredi verdiklerini belirten Turan, "Bu kredi, binalarını restore etmekte zorlananlar için. Fakat bu binalar şahıslara ait olacak. Başvuruları nisana kadar topluyoruz. 2015'te 140 bin TL'ydi. Çok düşük, yüzde 4 vade farkı olan avantajlı bir kredi. Özellikle Karabük, Safranbolu, Beypazarı için olumlu sonuçları var" dedi. 



Adem ORHUN/İstanbul Ticaret




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Türkiye'nin hemen her yerinde projelerine hız katan TOKİ, sektöre yeni bir ivme kazandırıyor. Dar gelirliye yaptığı konutların yanı sıra, mimaride de yerelleşecek.


TOKİ'nin kuruluş amacına uygun olarak sosyal konut ürettiğini dile getiren TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Ürettiğimiz konutların yüzde 85'i sosyal konut niteliğinde. Milletimizin beklentisi doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmayla, 2023'e kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Farklı şehirlerin, bölgelerin mimarisine, o bölgelerin kültür ve değerleri, toplumsal alışkanlıkları, yaşam biçimleri özelliklerinin de yansıdığını aktaran Turan, bu nedenlerle yerel mimariyi önemsediklerini söyledi. 



KONUTTAN FAZLASI 


Turan" Kalitesi ve nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimi idaremizin birinci önceliğidir. Hedefimiz, konutlarımızın yakın gelecekte önce 'kalite' ile anılıyor olmasıdır." diye konuştu. İnsanlarımız artık sadece barınma ihtiyacını gidermenin dışında, sosyal çevreyle de etkileşimini artırmak istediğini söyleyen Turan, "Toplumumuzda dayanışma kültürünü yaşatma arzusu var. Hepimizin aradığı; semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, 'mahalle kültürü' kavramında vücut bulan, dayanışmayla mutlu olacağımız sosyal yaşam alanlarıdır. Huzur bulduğumuz bu geleneksel yaşam kültürünün modern şehirlerimizde hayat bulması için, TOKİ olarak artık, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek" dedi. 



Güneş


Geri Dön