24 / 04 / 2024

TOKİ, son 6 yılda 390 bin konut projesi hayata geçirdi!

TOKİ, son 6 yılda 390 bin konut projesi hayata geçirdi!

TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir, son 6 yılda hayata geçirilen konut projesinin 390 bin civarında olduğunu söyledi



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ile Kocaeli'nde tamamlanan ve henüz inşaatı devam eden 65 bin konuttan 51 bininin sosyal konut projesi kapsamına girdiğini söyledi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ'nin, sosyal projelerle, birçok insanın hayatını değiştirdiğini ve son yıllarda çok önemli projelere imza attığını ifade etti.

TOKİ'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 1984 yılında kurulduğunu anlatan Özdemir, 1984-2003 yılları arasında yapılan konut sayısının 43 bin, son 6 yıl içinde hayata geçirilen konut projesinin ise 390 bin civarında olduğunu dile getirdi.

TOKİ İstanbul Uygulama Dairesine bağlı 5 ilin bulunduğunu anlatan Özdemir, şunları söyledi:

"Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ile Kocaeli'nde tamamlanan ve henüz inşaatı devam eden toplam 65 bin konutumuz bulunuyor. Bunlardan 51 bini sosyal konut projesi kapsamına giriyor. 14 bin tanesi ise hasılat paylaşımı modeliyle yaptığımız konut. Hasılat paylaşımı modeli, bizim para kazandığımız projelerdir. TOKİ, Hazineden para almıyor, genel bütçeden para alıp inşaat yapmıyor. Biz kendi kaynağımızı da kendimiz yaratıyoruz. Bu anlamda İdarenin en büyük geliri İstanbul'dan sağlanıyor."

5 ilde bulunan 123 tane şantiyede inşaatların tüm hızıyla devam ettiğini bildiren Özdemir, Türkiye'deki konut stoklarını düzeltmeyi ve insanları 'gecekondu' denilen yapılardan kurtarmayı amaçladıklarını belirtti.

Konut inşaatının istihdama çok büyük katkısının olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Konut inşaatı yaptığınız zaman, muazzam bir istihdam sağlıyorsunuz. Bu sektörün yaklaşık, 200 tane alt sektörü var. Konut alanı canlandığı zaman, alt sektörler de hareketleniyor. İdarenin yaptırdığı projelerden ekmek yiyen insan sayısı, yaklaşık 1 milyon civarında" diye konuştu.

"KAYABAŞI PROJESİ"
TOKİ'nin çok önemsediği Kayabaşı Projesi'nin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmış en büyük "uydu şehir" projesi olduğunu vurgulayan Özdemir, projenin 45 bin konutunu TOKİ'nin, 20 bin konutunu da özel sektörün inşa edeceğini söyledi.

Projenin bitmesiyle, bölgede 300 bin kişinin yaşayacağının tahmin edildiğini ifade eden Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Şu anda 18 bin konutumuzun yapımı devam ediyor. Diğer etaplar için de çalışmalar sürdürülüyor. Yılbaşından önce kazmayı vurmayı planlıyoruz. 10 bin tanesini sattık, şimdi yaklaşık 8 bin tanesini satışa çıkardık. Bu 8 bin konuta, 20 bin 500 talep aldık. Özel sektördeki firmalar, konutlarını satmakta zorlanıyor.  TOKİ  ise yaptığı konutları kolaylıkla satabiliyor. Bu, devlete olan güvenin bir göstergesidir. Bu güveni boşa çıkarmamak için çalışıyoruz. 1 yıl önce başlatılan bu projenin, yaklaşık 6 yıllık bir süresi var. Kayabaşı konutlarını 2014 senesinde bitireceğiz."
AA


Geri Dön