26 / 04 / 2024

TOKİ tarihi yapıları canlandırma işine hız verdi!

TOKİ tarihi yapıları canlandırma işine hız verdi!

Yoksul vatandaşları ev sahibi yapan TOKİ tarihi eserlerin canlandırılması için de çalışmalarına hız verdi. 2005 yılından bu yana 371 tarihÜ® yapı restorasyonu için 28,5 milyon lira kredi sağlayan idare, yedi yıl önce 75 bin TL olan 'bir projeye verile



Dar gelirli vatandaşların yanı sıra eğitim ve spor faaliyetleri için de bina inşa eden Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tarihÜ® yapılara da el attı. 2005 yılında 'restorasyon kredisi' uygulaması başlatan İdare, tarihÜ® yapıları canlandırmak için 28,5 milyon TL kredi tahsis etti. 2012 yılında bir tarihÜ® yapı için verilen kredi üst limiti ise 15 bin lira artırıldı, 105 bin TL'ye çıkarıldı. İdare, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için önceki yıl 3,9 milyon lira kredi tahsis etmişti. 2011 yılında ise 73 restorasyon projesi için 6,4 milyon lira kredi kullandırıldı.  Ankara  Beypazarı Evleri, Karabük Safranbolu Evleri, Ankara Vilayet Konağı, Adıyaman Samsat Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi, Elazığ çarşı Mahallesi eski Hükümet Konağı, Gaziantep şžahinbey Bayazhan Kültür Merkezi, İstanbul Üsküdar Fatih mahkeme binası ve İstanbul Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü hizmet binası gibi tarihÜ® değerler TOKİ'nin sağladığı restorasyon kredisi ile hayat buldu.

Toplu Konut İdaresi tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonuna katkı sağlamak için 2005 yılında 'restorasyon kredisi' uygulaması başlatmıştı. 2005 yılından bu yana 371 projeyi krediye uygun bulan TOKİ, yaklaşık 28,5 milyon lira krediyi bu eserlerin hayata kazandırılması için gözden çıkardı. Başlatılan restorasyon projelerinden 214'ü tamamlandı. İdare restorasyon kredilerinde 2005 ve 2006'da üst limiti 75 bin lira olarak belirlemişti. 2006-2010 yılları arasına kadar kredi üst limiti 80 bin lirayken, 2011'de rakam 90 bin TL olarak sağlanmıştı. 2012 yılıyla birlikte restorasyon kredi miktarı da artırılarak 105 bin liraya çıkarıldı. Restorasyon kredisi başvurusunda 'Eserin, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleriyle restorasyon raporu, onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu, arsanın ve binanın durumunu gösteren, tapu örneği' gibi belgeler isteniyor.

Tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu projesi kapsamında 2005 yılından bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, şžanlıurfa ve Artvin illeri, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile ve Dalay ilçelerinde, Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Kalkan, Uzungöl ve Daday beldelerindeki birçok tarihÜ® yapı için kredi imkanı sağlandı.

Zaman


Geri Dön