28 / 03 / 2024

TOKİ'den Hamam-Konak restorasyonu için kredi

TOKİ'den Hamam-Konak restorasyonu için kredi

TOKİ, taşınmaz kültür varlıklarının korunması yasası kapsamında, Bursa'da Kayhan Hamamı, Edirne'de Mihran Hanım Konağı ve Safranbolu'da Cemile Can Evi'nin restorasyonu için kredi verecek



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), taşınmaz kültür varlıklarının korunması yasası kapsamında, bu yıl, Bursa'da Kayhan Hamamı, Edirne'de Mihran Hanım Konağı ve Safranbolu'da Cemile Can Evi'nin restorasyonu için kredi verecek.

Edinilen bilgiye göre, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonunun kredilendirilmesi uygulaması kapsamında bu yıl, TOKİ'ye 86 başvuru yapıldı. Başvurulara ilişkin değerlendirmeler sürerken, uygun görülen projelere, 80 bin liraya kadar yıllık yüzde 4 faizle, 10 yıl vadeli kredi kullandırılacak. Kredi, aylık sabit taksitler halinde tahsil edilecek.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca, Toplu Konut Kanunu'na göre verilecek kredilerin en az yüzde 10'unun, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin başvurularda kullandırılması gerekiyor. Bu kapsamdaki öncelikli projeler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile  TOKİ  tarafından ortak belirleniyor. Bu düzenleme uyarınca, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması şartı ile TOKİ tarafından kredi veriliyor.

TOKİ, bu yıl kullandırılacak krediler konusundaki başvuruları, 16 Mart-4 Mayıs günleri arasında aldı. Bu yıl 86 başvuru kabul edilirken, projelerin değerlendirilmesi devam ediyor. Kredi için başvurulan projeler arasında, Edirne'deki Mihran Hanım Konağı, Bursa'daki Kayhan Hamamı, Safranbolu-Karabük'teki Cemile Can Evi de bulunuyor.
Verilen bilgiye göre, taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu projesi kapsamında 2005 yılında 16, 2006'da 51, 2007'de 35 ve 2008'de 56 proje olmak üzere, bu yıla kadar toplam 158 proje kredilendirilerek, toplam 11 milyon 811,7 bin lira kredi tahsis edildi.

Her bir proje için, 2005 ve 2006 yıllarında keşif bedelinin yüzde 70'i kadar, en fazla 75 bin lira kredi kullandırılırken, bu rakam, 2007, 2008 ve 2009 yılları için 80 bin lira olarak belirlendi.
Uygulama kapsamında şimdiye kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne ve Artvin illerinde, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Alanya ve Osmaneli ilçelerinde, Mustafapaşa ve Kalkan Uzungöl ve Kozbeyli beldelerinde bazı taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonu için kredi kullandırıldı.
Sabah Emlak


Geri Dön