25 / 04 / 2024

Toplu işçi çıkartmayan Erdemir, maaşları yüzde 35 indiriyor

Toplu işçi çıkartmayan Erdemir, maaşları yüzde 35 indiriyor

Toplu işçi çıkarma yapmayacağı açıklanan Erdemir'de buna karşın işçi ücretlerinde yüzde 35 indirime gidildi. Düşük maaşlar 2010 Eylül'e kadar korunacak



Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki Erdemir'de çalışan işçilerin durumuyla ilgili Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) İstanbul binasındaki toplantıdan, ücretlerde yüzde 35 oranında indirim kararı çıktı. Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Oyak, MESS ve Türk Metal Sendikası yöneticileri arasında yapılan toplantının sona erdiğini belirterek, alınan kararı sendika önünde bekleyen yaklaşık 1000 kişilik işçi grubuna açıkladı. Fabrikadan toplu işçi çıkarmanın söz konusu olmayacağını belirten Yusuf Ziya Odabaş, şunları söyledi:

Kriz bitene kadar düşük ücret
"Toplu işçi çıkarma yok. Ancak ücretlerde yüzde 35 oranında bir düşüş olacak. Bu da 2010 Eylül ayına kadar sürecek. Bu tarihten sonra küresel krizin ortadan kalkacağı düşünülerek ücretler eski seviyesine yeniden çekilecek. Ayrıca emekliliği gelen ayrılmak isteyenler için de babadan oğula takas sistemi devreye sokulacak. Buna göre emekliye ayrılan işçiye tazminatının bir bölümü verilmeyecek, yerine oğlu düşük ücretle işe alınacak."
Ücretlerde kesintiye gidileceği açıklaması üzerine işçiler tepki gösterdi. `Bizi sattınız, bizi satanı biz de satarız', `Yönetim istifa' sloganları atan işçiler, sendikayı protesto etti. Bazı işçiler, borçları nedeniyle zaten icralık olduklarını belirterek, "Ücretlerimiz kesildikten sonra tamamen icralık olacağız" dedi.

İşçi tepkili
Bir işçi ise, üniversiteye giden iki çocuğu olduğunu belirterek, "Ben yüzde 35'lik indirimden sonra çocuklarımın eğitimini sağlayamam. Bu yüzden eğitimlerini durdurmak zorunda kalacağım" dedi.  Bugün fabrika yönetimi tarafından emekliye sevk edilerek işten çıkartıldığını belirten Mehmet Ali Karadağ ise, "Sendika gerekli imzaları zaten sizin adınıza atmış. Burada durmanın bir anlamı yok" diyerek işçilere dağılmalarını söyledi. İşçiler, bir süre daha sendika önünde bekledikten sonra dağıldı. (Radikal)

Konuyla ilgili diğer gazetelerde yer alan haberler:

Krize 1.400 kurban vermemek için maaşın üçte birini feda ettiler

Erdemir ve İsdemir'de işçi sendikaları ve işveren, kriz koşulları nedeniyle 12 bin 587 çalışanın ücretlerinden yüzde 35 indirim konusunda anlaştı...

Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) bağlı demir çelik şirketleri ERDEMİR ve İSDEMİR'de geçen ay duyurulan gönüllü işten ayrılmayı teşvik eden uygulamadan sonra çalışanların ücretleri de yaklaşık üçte bir oranında düşürüldü. İşçi sendikaları ve işverenin anlaştığı bu karar, Borsa'ya önceki gün gönderilen bir açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Taraflar, yaklaşık 13 bin çalışanı yakından ilgilendiren kararın ayrıntılarıyla ilgili basına bir açıklama yapmaktan kaçındılar.

16 AYLIK ANLAŞMA
Karara göre, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) ve en önemli iştiraki İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'de (İSDEMİR), toplu iş sözleşmelerinin tarafı olan işçi sendikaları ve işverenler, yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinin kimi maddelerinin 16 aylık bir süre için tadil edilmesi konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre, ücretler ve ücrete bağlı diğer haklar yüzde 35 indirilecek, ancak nakdi ve gayri nakdi sosyal yardımlar bu indirimden etkilenmeyecek.

BU BÜYÜKLÜKTE BİR İLK
ERDEMİR'den Borsa'ya gönderilen yazıda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki demir-çelik sektöründe de gittikçe derinleşen ve nerede duracağı kestirilemeyen krizin ortaya çıkardığı büyük zararlardan en az etkilenebilmek amacıyla kararın alındığı vurgulandı. Ülkede bu büyüklükte ilk kez uygulanan düzenlemenin, karşılıklı güveni, saygıyı ve fedakârlığı yansıttığı belirtilen yazıda, uygulamanın işletmelerin sağlıklı olarak devam edebilmesini ve ülke ekonomisindeki işlevlerini yerine getirebilmelerini temin ederken, bugünkü koşullarda çok sayıda işçinin işten çıkartılmasının alternatifi olması sebebiyle de iş barışına hizmet ettiği vurgulandı. (Sabah Emlak)

İlgili haber

Oyak, Erdemir'de 1.500 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor


Geri Dön