20 / 04 / 2024

Toplu yapılar ve KMK madde 70!

Toplu yapılar ve KMK madde 70!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "toplu yapılarla ilgili Kat Mülkiyet Kanunu" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Toplu yapılarla ilgili Kat Mülkiyet Kanununun 70. maddesi; “Yönetim Planı” hakkındadır. Bu maddedeki şu tabir çok önemlidir: “.., , Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır. ,…”  Buradaki cümleyi kanunun ruhu itibariyle “bütün kat maliklerinin beşte dördü” olarak okumak gerekir. Aksine okumalar butlan durumdadır.


500 bağımsız bölümlü bir toplu yapıda 100 adedi farklı farklı kişilerin olsun, 400 tanesi de özel veya tüzel bir kişiliğe ait olsun. Burada malik sayısı 101’dir.400 bağımsız bölüme sahip olan kişi veya kişilik  diğer bağımsız bölüm maliklerinin en az 80’i ile birleşmedikçe yönetim planını değiştiremez. Böylece azınlığın çoğunluğa tahakkümü de önlenmiş olur. Kanun koyucunun amacı da budur.


Yoksa yukarıdaki örnekte, toplu yapıdaki  400 bağımsız bölüme malik olan kişi (banka veya şirket veya imalatçı firma, toprak sahibi) tek başına bağımsız bölüm sayısının beşte dördüne sahip durumdadır ve tek başına yönetim planını değiştirebilecektir. Diğer bağımsız bölümlere malik olan 100 kişinin karşı çıkması sonucu değiştirmeye yeterli olmayacaktır. Bu durum butlandır.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERINEHIZMETTEKLIFIMIZ.pdf


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Site yönetimleri ve kamuya ayrılmış alanlar!




Geri Dön