25 / 04 / 2024

Toprak koruma kurulu 3/5 çoğunlukla karar alabilecek!

Toprak koruma kurulu 3/5 çoğunlukla karar alabilecek!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile toprak koruma kurulunun karar oy sayısında düzenleme yapıldı..



Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.  Yönetmelik gereğince, toprak koruma kurulu 3/5 çoğunlukla karar alabilecek.

 

Mevcut uygulamada kurul gündemindeki bir kararın geçerli olabilmesi için en az altı üyenin aynı yönde oy kullanması şartı aranıyordu. Kurul, kararları en az üçte iki çoğunlukla alıyordu.

 

Yapılan değişiklik ile alınacak kararlar için çoğunluk oranı beşte üç olarak düzenlendi.

 

Ancak kamuya ait enerji ve ulaşım yatırım projelerinde Kurul, kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile de alabilecek.

 

Toprak koruma kurulunun görevleri


1) Tarım arazilerinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapmak, ortaya çıkan olumsuzlukları belirlemek, toprak korumayı ve bununla ilgili sorunları giderici önlemleri almak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak için görüş oluşturmak.

 

2) Arazi kullanımını gerektiren tüm girişimleri yönlendirmek, arazi özelliklerinin iyileştirilmesi, muhafaza ve geri kazanımına yönelik projeleri incelemek, uygun bulunması halinde onaylamak ve uygulanmasını takip etmek.

 

3) Toprak koruma önlemlerinin yerine getirilmesi sürecini yerel ölçekte izlemek, değerlendirmek ve çözümleyici öneriler geliştirmek, hazırlanacak toprak koruma ve arazi kullanım plânları doğrultusunda, yerel ölçekli yıllık iş programları için görüş oluşturmak ve uygulamaya konulmasının takibini yapmak.

 

4) Ülkesel, bölgesel veya yerel ölçekli plânlar arasındaki uyumu denetlemek.

 

5) Tarım arazilerinin kullanılması ile ilgili talepleri almak, değerlendirmek, görüş oluşturmak ve ilgililerine aktarmak,

 

6) Gündeminde bulunan konularla ilgili ihtiyaç duyulması halinde yerinde inceleme yaparak karar oluşturmak,

 

7) Kanun kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön