29 / 03 / 2024

Torba Yasa ile Somalı madenci ailesine bedelsiz konut müjdesi!

Torba Yasa ile Somalı madenci ailesine bedelsiz konut müjdesi!

Torba Yasa'dan Soma maden kazasında hayatını kaybeden madencilerin yasal mirasçılarına kura ile bedelsiz konut müjdesi çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yasada o madde şöyle...



Manisa'nın Soma İlçesi'nde yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine Torba Yasa'dan bedelsiz konut müjdesi çıktı. 


Torba Yasa'da Soma maden kazası mağdurlarına yönelik düzenlemeler içinde "Madencilerin yasal mirasçılarına konut tahsis edilmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından bedelleri karşılanarak konut yaptırılacak ve bu konutlar madencilerin mirasçıları adına kura ile bedelsiz olarak verilecektir" denildi.


İşte Somalı madenciye bedelsiz konut müjdesi ve madencilere yönelik o düzenlemeler;   


Soma Maden Kazası Mağdurlarına Yönelik Düzenlemeler


- Hayatını kaybeden madencilerin SGK’ya olan her türlü borçları silinerek borcundan dolayı aylık bağlanamayan madenci yakınlarına aylık bağlanacaktır. (Madde 63)


- Ölüm aylığı için gerekli olan 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartı kaldırılarak hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına ölüm aylığı bağlanacaktır. (Madde 63)


- Madencilerin anne-babalarına aylık bağlanması için gereken muhtaçlık şartı kaldırılarak anne-babalara aylık bağlanacaktır. (Madde 63)


- Madencilerin yakınlarından birinin (eş ve çocuklardan birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerden birisi) kamuda istihdam edilecektir. (Madde 63)


- Madencilerin yasal mirasçılarına konut tahsis edilmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından bedelleri karşılanarak konut yaptırılacak ve bu konutlar madencilerin mirasçıları adına kura ile bedelsiz olarak verilecektir. (Madde 91)



Maden Sektöründe Çalışan Tüm İşçilere Yönelik Düzenlemeler


- Maden sektöründe çalışan tüm işçiler için ”55” olan emeklilik yaşı “50” olarak yeniden düzenlenmiştir . (Madde 41)


- Linyit” ve “Taşkömürü” çıkaran madencilere ödenecek ücret miktarı asgari ücretin iki katından az olamayacaktır. (Madde 9)


- Maden sektöründe çalışan tüm işçiler için çalışılmayan günler de çalışılmış gibi yıpranmaya (fiili hizmet süresi zammına) dâhil edilecektir. Maden yeraltı işlerinde çalışanların hafta tatili, genel tatil, ulusal bayram, yıllık izin, sıhhi izin, eğitim, kurs ve iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri de yeraltında çalışılıyormuş gibi SGK’ya bildirilerek bu sürelerde yıpranmaya dâhil edilecektir. (Madde 42) 


- Yer altında çalışan madencilere fazla çalışma yaptırılamayacağı (İş Kanununda sayılan zorunlu ve olağanüstü haller  dışında) düzenlenmiştir. Zorunlu ve olağanüstü hallerde yapılacak fazla çalışma için ise saat başı ücret en az iki katı olarak ödenecektir. (Madde 4)


- Yer altı işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılması kıdem süresine bakılmaksızın ancak gerekçe ile yapılabilecek, gerekçesiz işten çıkarma yapılamayacak, böylece iş güvencesi güçlendirilmiş olacaktır. (Madde 2)


- Yeraltında çalışan işçiler için yıllık izin süreleri 4 gün artırılmıştır. (Madde 5)


- Madenciler için yer altında çalışma süresi haftalık 36 saat, günlük ise 6 saatle sınırlandırılmıştır. (Madde 7)


Torba Yasa'da inşaat işçileri için neler var? Öğrenmek için tıklayın!


Torba Yasa'yı indirmek için tıklayın!


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön