29 / 03 / 2024

Toroslar EDAŞ, Enerjisa’ya geçiyor!

 Toroslar EDAŞ, Enerjisa’ya geçiyor!

Türkiye'nin özelleştirme takviminin birinci gündemi olan elektrik dağıtımda mutlu son...Türkiye’de özel sektöre devri yapılmayan tek elektrik dağıtım şirketi olan Toroslar EDAŞ, pazartesi günü Enerjisa’ya geçiyor...



Türkiye’de özel sektöre devri yapılmayan tek elektrik dağıtım şirketi olan Toroslar EDAŞ, pazartesi günü Enerjisa’ya geçiyor. İlk olarak 2006 yılında başlatılan özelleştirme sürecinin yıldızı 4.2 milyar dolarlık satın almayla Sabancı-E.ON ortaklığı oldu. Onları 3.7 milyar dolarla Limak-Kolin-Cengiz ortaklığı takip ediyor.

TÜRKİYE’NİN özelleştirme takviminin birinci gündemi olan elektrik dağıtımda mutlu son... Sabancı Holding  ve Alman E.ON’un ortaklığındaki Enerjisa, Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin hisselerini Özelleştirme İdaresi’nden pazartesi günü devralacak.

YÜZDE 40 'I PEŞİN ÖDENECEK

Şirkete yakın bir kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre, ihale bedelinin yüzde 40’ı peşin olarak ödenecek. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Toroslar Elektrik Dağıtım’ın 1.725 milyar dolar bedelle Enerjisa’ya satışını temmuz ayında onaylamıştı. Devirle birlikte bütün elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirmesi tamamlandı.

20 ŞİRKET ÖZELİN ELİNDE

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’de 21 elektrik dağıtım bölgesinden 20’si özel sektör tarafından işletiliyor. Bunlardan Kayseri, Aydın-Denizli-Muğla ve Adıyaman-Kahramanmaraş bölgelerinde Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında özel sektörce elektrik dağıtım hizmeti sunuluyor.

SADECE TOROSLAR KALDI

İdare tarafından özelleştirilmesi öngörülen 18 dağıtım şirketinden 17’sinin (Başkent, Sakarya, Meram, Osmangazi, Çoruh, Çamlıbel, Fırat, Yeşilırmak, Uludağ, Trakya, Akdeniz, Boğaziçi, Gediz, Aras, İstanbul Anadolu Yakası, Dicle ve Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş.) özel sektöre devri tamamlandı. Tek özelleşmeyen Toroslar’ın devri ise pazartesi yapılacak.

ÜRETİMDEN 13 MİLYAR $ BEKLENİYOR

Devri tamamlanan 17 dağıtım şirketinden devletin kasasına girecek gelir 11 milyar doları buluyor. Devir sürecinin tümüyle tamamlanmasıyla bu rakam 12.7 milyar dolara çıkacak. Özelleştirmelerle birlikte 30 milyon abone özel sektörden hizmet alacak. Dağıtım ihalelerinden sonra gözler üretime çevrildi. Üretim özelleşmesinden de 13 milyar dolar gelir bekleniyor.

Akşam

Geri Dön