24 / 04 / 2024

Trabzon'daki Ayasofya Camisi salı günü açılıyor!  

Trabzon'daki Ayasofya Camisi salı günü açılıyor!  

Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasından sonra Trabzon’da, 7 yıl önce müzeden camiye dönüştürülerek restorasyonuna başlanan Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi de salı günü açılıyor. Trabzon’daki Ayasofya, 1964’te camiden müzeye çevrilmişti.



İstanbul’daki Ayasofya Camii’nin geçtiğimiz cuma günü ibadete açılmasından sonra, Trabzon’da 7 yıl önce müzeden camiye dönüştürülerek restorasyon çalışmalarına başlanan  Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi de kapılarını ziyaretçilerine açacak. 

Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan'ın haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katılacağı törenle cami, 2 yıl aradan sonra cemaati ağırlayacak. İstanbul’un fethinden 8 yıl sonra Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 1461 yılında Trabzon’un fethi ile birlikte kiliseden camiye çevrilen Ayasofya-i Sağir Camii, 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restore çalışmalarından sonra 1964 yılından sonra müze olarak hizmet vermeye başlamıştı. 

FRESKLER İÇİN ÇÖZÜM BULUNDU

Restore çalışmaları kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayasofya’nın freskleri için uygun bir çözüm üreterek en az müdahale mantığıyla hat levhaları ve tablolar koyarak freskleri kapattı. Yapı sağlığının sürekli olarak izlenmesi amacıyla ise esere yerleştirilen ivmeölçerler yardımıyla gerçek zamanlı titreşim kayıtları alınarak oluşacak değişikliklerin izlenerek hasarların büyümeden tedbir alınması planlandı. Planlanan bu sistem, bölgedeki tarihi eserlerdeki ilk uygulamaları olma özelliğini taşırken, 2020 yılının Şubat ayında bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmaları koronavirüs sebebiyle gecikmeli olarak tamamlandı.

86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı!


Geri Dön