19 / 04 / 2024

Trabzonlu otelciler bölgesel turizmde gelişimi konuştular!

Trabzonlu otelciler bölgesel turizmde gelişimi konuştular!

Murat Toktaş, doğanın dengesini ve Karadeniz'e özgü yapı dokusunu bozmadan turistin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak tesislerin oluşmasının şart olduğunu vurguladı ve sorunlara çözüm önerileri sıralandı .



Sermayemiz olan doğaya sahip çıkmalıyız özellikle yaylalardaki çarpık yapılaşma ve imar sorunu öncelikle halledilmesi gerektiğini belirten Murat Toktaş, doğanın dengesini ve Karadeniz'e özgü yapı dokusunu bozmadan turistin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak tesislerin oluşmasının şart olduğunu vurguladı. 

Toktaş, daha sonra ilk yılını tamamlayan derneğin kuruluş sürecini, amacını ve yapılan çalışmaları anlattı. 


KATİD, Bakanlık belgeli tesisleri aynı çatı altında toplamak ve güçbirliği yapmak üzere kuruldu KATİD'in Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, bakanlık belgeli tesisleri bir çatı altında toplamak ve güç birliği yapmak için, turizme gönül vermiş bölgedeki birçok tesisin yöneticileri ile birlikte kurulduğunu belirten Toktaş, "Karadeniz Bölgesi'nde daha evvel gerçekleşmeyen birlikteliği sağlamak amacı ile yola çıktık. Bu kapsamda bölgemizdeki 18 ilde (Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon, Zonguldak) faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı "N bakanlık belgeli tesisleri bir çatı altında toplamak ve güç birliği yapmak için Aralık 2013'te derneğimizi kurduk. Bu birlikteliğimizi, Türkiye Otelciler Federasyonu'na (TÜROFED) üye olarak daha da güçlendirdik" dedi. 


Hedeflerini; "Üyesine yük olan değil, üyesine destek olan bir dernek olmak" şeklinde vurgulayan Toktaş, "Her zaman üyesinin yanında olan, sürekli iletişim halinde bulunan ve her zaman ulaşılabilir olmak istiyoruz. Sektörün özel ve resmi kurum ve kuruluşlarla iletişimi kuvvetlendirmek, ilgili platformlarda bölge tesislerimizin sesini duyurup söz sahibi olmak arzusundayız. Tesislerimizin ekonomik ve sosyal menfaatlerini korumak, işletmeleriTÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜDOFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Derneği KATİD Başkanı Murat Toktaş, Trabzon'daki otelcilerle bir araya geldi. 


KATİD Başkan Yardımcısı Ali Şahinin ev sahipliğinde Grand Zorlu Otel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Murat Toktaş, 'Son yılların en hızlı gelişen ve cazibe bölgesi olan Trabzon imajının bozmadan büyümesini sürdürmeli" dedi. 


Karadeniz Turizminin Başkenti Trabzon Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ne gelen turistlerin olmazsa olmaz ziyaret yerlerinden biri olan Trabzon'un aynı zamanda bölgeye gelen yabancı turist sayısından daha fazla turisti ağırladığına dikkat çeken Toktaş, "Bu yoğunluklu birlikte özellikle yaz aylarında yaşanan sorunların sektörde konuşulmaya başlanması bizim bir an evvel tedbir almamız gerektiğinin sinyalidir. Doğası, tarihi, kruvaziyer turizmi ve misafirperver insanları ile özel bir er olan Trabzon aynı zamanda çok geniş turizm alternatiflerine sahip. Zengin mutfağı bile tek başına bir turizm hareketi sağlamaktadır. Ayrıca Trabzonspor markasını da unutmamalıyız" diye konuştu. 


İhtiyaca yönelik ve ihtiyaç kadar tesis Son 2 yılda Trabzon'da hızla büyüyen oda arzından bahseden Toktaş, "Son yıllarda birçok yerli ve yabancı otel açıldı ya da inşaatı devam etmekte. Piyasa dengelerini bozmadan yatırımlara devam edilmeli turizmin verimliliğini arttırmak kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili sorunların çözümüne yardımcı olmak temel amaçlarımız arasındadır. Ayrıca bölgeye uygun doğru bir pazarlama strateji belirlemek ve ilgili kamu kurumları ile ortak projeler yapıp hedef pazarlara bölge tanıtımını ve pazarlamasını yapmak" şeklinde ifade etti. 


İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız toplantıda yaptığı konuşmada, Karadeniz Bölgesi'nde önemli bir turizm potansiyelinin bulunduğunu, bunun gelişme eğilimi gösterdiğini belirterek bölge olarak bu pastayı büyüterek paylaşmak gerektiğini söyledi. 


KATİD'in bu noktada önemli bir boşluğu dolduracağının altını çizen Kansız, "İlimizde ve bölgemizde otelcilerle ilgili artık bir muhatabımız var. Bu çok önemli. 

Ben inanıyorum ki sektörde yaşanan sorunların çözümü konusunda KATİD çok önemli bir işlev görecektir" ifadelerini kullandı. 

Toplantıya katılanlar görüş ve önerilerini şu şekilde sıraladı: Sektörde yaşanan haksız rekabet denetim altına alınmalı Başta ev pansiyonlar olmak üzere sektörde ciddi bir haksız rekabet yaşanıyor. 


Başta resmi kurumlar olmak üzere ilgililer bu konuya gereken önemi ve özeni göstermeli. 

Nitelikli eleman sıkıntısı çözülmeli Bütün sektörlerde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı turizm sektöründe çok daha yoğun yaşanıyor. Bunun çözümü için turizm eğitimi veren kurumların alt yapısı geliştirilmeli, mesleğin sevdirilmesi sağlanmalı, sektörle uyum içinde ve ihtiyaçlara yönelik eğitim müfredatı oluşturulmalı. 


Ayrıca istihdam edilen personelin meslek içi eğitimi aksatılmamalı, bu konuda dernek çatısı altındaki işletmeler birbirine destek olmalı. Yöneticilerin vizyon sahibi olması önem taşıyor Turizmin gelişmesi ve katma değer yaratması için sektör temsilcileri kadar yöneticilerin de vizyon sahibi olması büyük önem taşıyor. Bu vizyon birlikteliği beklenen başarıyı getirecektir. 


Ulaşım ve kentsel alt yapı iyileştirilmeli Kaliteli turizm tesisleri ancak kaliteli alt yapı üzerinde yükselir. Bu nedenle kentsel mekan kalitesinin arttırılması amacıyla kentsel altyapının iyileştirilmesine önem verilmeli. 


SEKTÖR TEMSİLCİLERİ VE BAĞLI STK'LAR DAHA AKTİF OLMALI 

Sektörün temsilcisi oda ve ilgili sivil toplum kuruluşları, daha fazla aktif olmalı Dernek işlevsel hale getirilmeli Dernek amaçları doğrultusunda daha aktif hale getirilmeli, bunun için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Dernek içinde bilgi akışının sağlanmasına önem verilmeli. 

Toplantının sonunda KATİD Başkanı Toktaş, toplantıya ev sahipliği yapan Zorlu Grand Otel Müdürü Ali Şahine günün anısına bir plaket takdim etti. 


Toplantıya; İsmail Kansız (Kültür ve Turizm İl Müdürü), Murat Toktaş (TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve KATİD Başkanı), Ali Şahin (KATİD Başkan Yardımcısı ve Zorlu Grand Otel Müdürü), Mustafa Dündar (Yalıpark Otel), Bülent Kayapehlivan (Novotel), Ahmet Jenı ULun (Panagia Sııite Hotel), Cemal Akçay (Mora Hotel), özcan İlarslan (Uzunkum Otel), Cengiz Nohut (Usta Park Otel), Ertuğrul Uzak (Hilton Garden İnn Trabzon), İrem Uzak (Belde Otel), Elif Şayiam Topak (Saylamlar Otel), Feyhan kurnaz (Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı), Metin Baykara Tiirkyılmaz (Zorlu Grand Otel), Burhan Eyüboğlu (Zorlu Grand Otel) katıldı. 

Karadeniz'den Günebakış 


Geri Dön