17 / 04 / 2024

Tripolis Antik Kenti'ndeki kazılarda 7 heykel gün yüzüne çıkarıldı!

Tripolis Antik Kenti'ndeki kazılarda 7 heykel gün yüzüne çıkarıldı!

Denizli ' nin Buldan ilçesi Yenicekent mahallesindeki Tripolis Antik Kenti ' ndeki kazılarda 1,80 metre yüksekliğindeki mermerden yapılmış 7 heykel gün yüzüne çıkarıldı...



Denizli'nin Buldan ilçesi Yenicekent mahallesindeki Tripolis Antik Kenti'ndeki kazılarda 1,80 metre yüksekliğindeki mermerden yapılmış 7 heykel gün yüzüne çıkarıldı. 


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç Dr. Bahadır Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Helenistik Dönem'de Frigya, Karya ve Lidya bölgelerinin kesişim noktasında, Lidya sınırları içerisinde yer alan Tripolis antik kentinde yaptıkları kazı ve restorasyonla antik kenti gün yüzüne çıkarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.


Yrd. Doç. Dr. Duman, 2014 yılının kazı çalışmalarının 4. ayını geride bıraktıklarını, Erken Roma döneminde surlarla çevrilen ve bir yamaç kenti olan Tripolis'te, çalışmaların 2 bin 500 metre kare büyüklüğündeki pazar yerinin doğusundaki üstü kapalı sütunlu galeri yakınlarında ve Sütunlu Cadde üzerinde sürdürdüklerini ifade etti.


Duman, M.S. 1. 2. 3. yüzyıla ait Anadolu'da çok fazla heykel bulunduğunu ve 5. yüzyıldaki heykel sayısının daha az olduğunu belirterek şöyle konuştu: 


"Tripolis Antik Kenti çıkartılan heykeller bakımından oldukça şanslı bir yer. Çünkü kazı çalışmasına devam ettiğim alanda antik dönemde pazar yerinin yanında ticaretin ve ekonominin döndüğü, siyasetin ise fazlasıyla görüşüldüğü sütunlu galerilerde güzel eserler ortaya çıkarttık. Sütunlu galerilerin bir tanesini tamamen ortaya çıkartarak restorasyon aşamasına geçtik. Bu üstü kapalı sütunlu galeride 25 sütun yer almakta ve tamamı depremde yıkıldığı gibi kalmış. Zamanla meydana gelen erozyon sayesinde de korunabilmiş. Bu galerinin taban döşemesinde altıgen sekizgen, onyxten ya da bantlı traverten dediğimiz taş türünden yapılmış döşemesi var. Sütunlar yaklaşık 3 metre yüksekliğinde ve doğusunda bulunan duvar arasında bir çatı sistemi yapılmış ve üstü kapalı bir galeri haline getirilmiş."


- "Antik dönemin yöneticileri gün ışığı ile buluştu"


Sütunlu galerinin devamında ve güneyinde de aynı şekilde basamaklı bir platform bulduklarını anlatan Duman, burada insanların hem ticaret hem de günlük işlerini görmek amaçlı bir pazar yerine geldiklerini tahmin ettiklerini kaydetti.


 Kazılar ilerledikçe yeni buluntular elde edildiğini dile getiren Duman, "Enteresan bir buluntu grubumuz ise belki Türkiye'de bir ilk diyebiliriz üstü kapalı sütunlu galeri ve pazar yerinin etrafında şu ana kadar 7 tane heykel bulduk. Normal insan boyutlarında 1,70-80 metre civarında heykeller. Büyük bir kısmı tam olarak ele geçti. Mermer ve onyx malzemeden yapılmış. Dolayısıyla geç antik çağ Anadolu arkeolojisine önemli bir heykel koleksiyonu kazandırmış olduk. Kazılar ilerledikçe de heykellerin devamına ulaşmış olacağız" diye konuştu.


Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman yaptıkları hesaplamalara göre, toprak altından 15-20 tane heykel çıkarmayı planladıklarını, bunun da bulunan heykellerin üzerine dikilen sütunların çıkartılmasından yola çıktıklarını söyledi.


Heykellerin M.S. 5. yüzyıla tarihlendiğini ve geç antik çağ diye bilinen Roma İmparatorluğu'nun yavaş yavaş gücünü kaybettiği dönemin Tripolis'te hala güçlü bir yerleşim olduğunu gördüklerini ifade eden Duman şu bilgileri verdi:


 "Heykellerin şehrin yönetici ve ileri gelen yöneticileri, kimisi din sınıfından heykeller. Heykellerin 5. yüzyıla ait olması açısından çok önemli. Antik dönemin yöneticileri gün ışığı ile buluştu diyebiliriz. Şu ana kadar ele geçen kazı çalışmalarında bulduğumuz heykeller yaklaşık bin 500 yılık ve Tripolis'in yöneticileri artık gün yüzüne çıkmış durumda." 


AA 


Geri Dön