19 / 04 / 2024

Pamukkale'de Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı gün yüzüne çıkıyor!

Pamukkale'de Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı gün yüzüne çıkıyor!

UNESCO Dünya Miras Listesi' ndeki Pamukkale' deki Hierapolis Antik Kenti'nde "Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı" olarak bilinen 2 bin 500 yıllık nekropol gün yüzüne çıkarılıyor...



UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde "Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı" olarak bilinen 2 bin 500 yıllık nekropol gün yüzüne çıkarılıyor.


Denizli'deki Hierapolis Antik Kenti'nde 1957'den beri İtalyan heyeti tarafından sürdürülen kazı çalışmaları, bu yıl Denizli Valiliği'nin desteğiyle yürütülüyor. UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde "Türkiye'nin en büyük antik mezarlığı" olarak bilinen 2 bin 500 yıllık nekropol gün yüzüne çıkarılıyor.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir yaptığı açıklamada, bu yıl Pamukkale'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınışının 25'inci yılını kutladıklarını belirtti. Pamukkale'nin travertenleri, antik havuzu ve buradaki termal kaynaklar ile ülke açısından son derece önemli bir turizm merkezi olduğunu ifade eden Demir, Kuzey Nekropolis'te antik mezarlıkta sürdürülen çalışmaların arkeoloji tarihi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayıp şöyle devam etti:


"Hierapolis Antik Kenti'nde, Türkiye'nin en büyük nekropolü bulunmakta. Yani Antik Çağ'daki en önemli mezarlıklar topluluğu burada bulunmaktadır. Burasıyla ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığımız onayla müze kazısı olarak bu yıl çok önemli çalışmalar yapıldı. Öncelikle nekropolün ortasından geçen asfalt bölüm kaldırıldı ve daha sonra stabilize olan bölümün de temizliği yapıldı." Demir, nekropolün Türkiye'nin en büyük nekropolü olmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

BU YIL BİTECEK


"2 bin 500 yıl önce Pamukkale'ye rengini veren bu termal kaynakta, insanlar şifa bulmak için buraya geliyorlardı ve özellikle belli bir yaştan sonra burada yaşamaya başlıyorlar, burada sağlıklı ve güzel bir ömür geçirdikten sonra hayatları sona erdiğinde buraya defnoluyorlardı. Bundan dolayı da Türkiye'de her antik kentte olan örneklerinin tamamını içinde barındıran çok önemli bir nekropol burada bulunmaktadır. Herkesin gelir durumuna göre farklı mezarlar, değişik ebatlarda ve büyüklüklerde mezarlar bulunmaktadır. Bunların önemli ve büyük olanlarının restorasyonunu daha önceki yıllarda yapılanlara ek olarak bu yıl içinde tamamlamış olacağız."


Sabah Gazetesi 


Geri Dön