29 / 03 / 2024

2004 yılında Küçükçekmece'de Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atılacakmış!

2004 yılında Küçükçekmece'de Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atılacakmış!

2004 yılında TOKİ, Büyükşehir ve Küçükçekmece Belediyesi arasında yapılacak üçlü protokol ile Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atılacakmış. 120 hektar alanda gerçekleşecek projenin ilk etabında 2 bin 800 toplu konut yapılacakmış.



2004 yılında Küçükçekmece de Türkiye nin en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atılacakmış!


K. Çekmece'ye 2 bin 800 konut yapılacak


     Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Küçükçekmece Belediyesi arasında yapılacak üçlü protokol ile Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine imza atılacak. Pazar günü imzalanacak protokol uyarınca, Küçükçekmece'de ilk etapta 2 bin 800 toplu konut yapılacak. Atatürk Olimpiyat Stadı'nın bulunduğu ilçenin, bu yapıya uygun çağdaş bir görünüme kavuşabilmesi için öncelikle bin 596 gecekondu da yıkılacak. Çalışmalar ilerledikçe, bölgedeki tüm gecekondular kademe kademe kaldırılacak.

     Türkiye'de bugüne kadar gerçekleşmiş en büyük ölçekteki kentsel dönüşüm projesi olarak sunulan çalışma, uluslararası boyuta da taşınacak. Proje, ekimde İstanbul'da düzenlenecek Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'nda masaya yatırılacak. Projeyle gecekondu sahipleri arsalarının büyüklüğüne göre daire sahibi olacak. Sürekli geliştirilecek projeyle, Küçükçekmece'nin 5 yıl içinde altyapı, çevre düzenlemeleri ve imar hareketleri sorunları ortadan kaldırılacak. Kentsel dönüşüm projeleri tamamlanarak, ilçenin modeli yerleştirilecek. Çalışmalar sonucunda, yeterli donatıya sahip olmayan yerleşim bölgeleri yaşanabilir hale gelecek. Güvenli, sosyal, kültürel ve fiziki olarak halkın ihtiyacı olan modern mahalleler oluşturulacak. Deprem riskinin en yüksek olduğu bölgede, sağlıksız yapıların yerini depreme karşı güvenli yapılar alacak.

     Projeye göre bölgede ilk etapta, Başbakanlık Toplu Konutları ile Halkalı Gümrüğü arasına 2 bin 800 konut yapılacak. İkitelli Ziya Gökalp Mahallesi ve Mehmet Akif Mahallesi'ndeki bin 596 gecekondu yıkılacak. Çalışmaların genişletileceğini belirten Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'ın verdiği bilgiye göre, projenin ileri ki etaplarında, Edirne istikametindeki gecekondu bölgeleri sağlı-sollu tamamen kaldırılacak. 120 hektar alanda hayata geçirilecek toplu konut projesinin ilk bölümünün 100 trilyon liraya mal olması bekleniyor.

     Hafta sonu yapılacak protokolle, hangi kurumun ne tür görevler üstleneceği konusu ele alınacak. Daha sonraki protokolde de, konutların ödemesinin nasıl olacağı belirlenecek. Vatandaşlardan ne kadar peşinat alınacağı ve kaç taksitte ödeme yapacakları tespit edilecek. Küçükçekmece'nin yeni bir yapılanma sürecine girmesinin çok gecikmiş olduğunu vurgulayan Başkan Yeniay, şunları kaydetti: ''Üçlü protokolle yapılacak bu çağdaş çalışmamız, uluslararası ölçeğe de taşınacak. Dünyada Küçükçekmece Modeli konuşulacak. Kentsel dönüşüm konusunda bizim atacağımız adımlar, bundan sonra yapılacak projelere örnek olacak.''


Birol Aydın/İstanbul



(2004 yılında Reşat Altın 142.250.000 liraya satılıyormuş.)


Zaman 12 Haziran 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön