20 / 04 / 2024

TSK'nin Kocaeli'deki 1500 dönüm arazisi TOKİ'ye devredildi!

TSK'nin Kocaeli'deki 1500 dönüm arazisi TOKİ'ye devredildi!

TSK'den TOKİ'ye devredilen arazilerin dev şirketlerin konut ve AVM proje alanlarına dönüşmesi geleneği Kocaeli'ye taşınıyor. TSK'nin Gebze ve Düzce'deki bin 500 dönüme yakın arazisi TOKİ ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesine verildi.



TSK'den TOKİ'ye devredilen arazilerin dev şirketlerin konut ve AVM proje alanlarına dönüşmesi geleneği Kocaeli'ye taşınıyor. "TSK'nin ihtiyaç duyduğu cephanelik ve diğer yapıların  TOKİ  tarafından inşa edilmesi hizmetine" karşılık, TSK'nin Gebze ve Düzce'deki bin 500 dönüme yakın arazisi TOKİ ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesine verildi. Devir işlemi, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'ın TBMM'ye sunduğu soru önergesinin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanmasıyla anlaşıldı. Bakan Yılmaz, TSK arazilerinin akıbetini soran CHP'li Tarhan'a 22 Mart 2016 tarihli yanıtında, her iki kışlanın da TSK'nin elinden çıktığını kabul etti. CHP'li Tarhan'sa, TOKİ'nin tarafı olduğu protokolle devredilen TSK arazilerde kısa sürede dev konut projelerinin yükseleceğini, bunun da özellikle Gebze'deki kentsel dokuyu daha da zedeleyeceği görüşünde. Pek çok sanayi kuruluşunun üretim yaptığı bölgede üniversite bulunmadığını belirten ve yeşil alan eksikliği çekildiğini aktaran Tarhan, araziler üzerindeki son sözü söyleyecek TOKİ'nin bölgedeki aşırı yapılaştırmayı artıracağını ifade ediyor. 


TOKİ'yle TSK arasında imzalanan protokoller kapsamında devredilen araziler, kısa sürede TOKİ'nin veya TOKİ ile özel firmaların ortaklığında inşa edilen dev projelere ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en bilineni, ormanlık alanların tahrip edilmesiyle gündeme gelmiş olan İstanbul'daki Maslak 1453 projesi. Ağaoğlu İnşaatla ortaklaşa yapılan projenin arsası 2008'de yapılan bir protokolle TSK tarafından TOKİ'ye devredilmiş, sonrasında arazi üzerine yapılacak proje Emlak Konut GYO tarafından ihale edilmişti. 




BirGün



Geri Dön