Sektörel

TÜGEM'den konut piyasasını güçlendirecek yeni adım! 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM), İstanbul’daki yapılanmasını güçlendirerek sektöre yön verecek yeni bir adım attı.

Gayrimenkul sektörünün gelişimine ve mesleki standartların yükseltilmesine katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM), büyümesini sürdürüyor. Bu kapsamda, TÜGEM İstanbul Temsilciliği kurularak il başkanlığı görevine sektörün deneyimli ismi Derya Bingöl atandı.Bingöl, EİDS düzenlemelerinin sektöre etkilerini ve uygulamada yaşanan dönüşümü değerlendirdi.

“EİDS DÜZENLEMELERİYLE KAYIT DIŞI AZALDI

TÜGEM İstanbul İl Başkanı Derya Bingöl, sektörün gündemindeki en önemli konu olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulamalarının ilk 6 aylık etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Bingöl, EİDS’nin kiralık taşınmazlar için 1 Ocak 2025’te, satılık işyeri ilanları içinse 7 Nisan 2025’te zorunlu hale geldiğini hatırlatarak, uygulamanın sektörde köklü bir dönüşüm başlattığını belirtti:

**İlk 6 Ayda Öne Çıkan Gelişmeler:

1-Kayıt Dışı Faaliyetler Azaldı:

Yetki belgesi olmayan kişi ve firmaların ilan vermesi engellendi. Kayıt dışı çalışan emlakçılarla mücadelede önemli bir adım atıldı.

2-Sahte ve Kopya İlanlarda yüzde 40 Azalma:

Kimlik ve taşınmaz doğrulaması sayesinde, ilan platformlarında sahte ve mükerrer ilanların oranında ciddi düşüş yaşandı. 

3-Profesyonel Ofislerin Değeri Arttı:

Tüketiciler, yalnızca yetkili ve belgeli emlak ofislerinin ilanlarına ulaşabildiği için, profesyonel ofislerin güvenilirliği ve iş hacmi arttı. TÜGEM üyeleri gibi belgeli danışmanlar daha görünür hale geldi.

UYGULAMADA KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR 

Bingöl, sistemin uygulanmasında bazı zorluklarla karşılaşıldığını da belirtti:

Ancak sistemin geliştirilmesiyle bu sorunların büyük ölçüde giderildiğini vurgulayan Bingöl, “Emlak sektöründe artık daha şeffaf, denetlenebilir ve profesyonel bir döneme giriyoruz” dedi.

İstanbul’da TÜGEM’in temsil gücünü artırmayı, üyeler arası dayanışmayı ve sektörde kaliteyi yükseltmeyi hedefleyen Derya Bingöl liderliğindeki yeni yapılanma, İstanbul emlak piyasasında yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor. 

Faiz indirimi beklentisi konut piyasasını nasıl etkileyecek?

Konut piyasasını neler bekliyor?