24 / 04 / 2024

Tüketici 10 yıllık kayıp-kaçak bedellerini geri alabilecek!

Tüketici 10 yıllık kayıp-kaçak bedellerini geri alabilecek!

Elektrik aboneleri, son 10 yıllık kayıp-kaçak bedellerini geri alabilecek. Tüketici bu kararla rahat nefes alırken; bugüne kadar ödediği paraları nasıl geri alabileceğinin yollarını aramayı başladı.



Yargıtay'ın 'elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamaz' kararı, 36.9 milyon kişinin yüzünü güldürdü. Faturasına her ay yaklaşık yüzde 14 kayıp-kaçak bedeli eklenen tüketici, bu kararla rahat nefes alırken; bugüne kadar ödediği paraları nasıl geri alabileceğinin yollarını aramayı başladı. Tüketicilerin 10 yıllık dönem için ödediği kayıpkaçak bedellerini geri alması mümkün. Bu paraların abone başına bin lirayı geçtiği hesaplanırken; uzmanlar, yargı yoluna başvurmak isteyen tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı. 


EMSAL GÖSTERİN 

Yargıtay Genel Kurulu'nun elektrikte kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğuna yönelik kararının 'emsal' bir karar olduğunu söyleyen uzmanlar, "Kurul emsal bir karar aldı, içtihat niteliğinde. Dolayısıyla dava açılan mahkemeleri bağlayıcı bir niteliktedir. Bu karara dayanılarak vatandaşın dava açması yerindedir, dürüst tüm vatandaşlar dava açmalıdır" diye konuşuyor. İşte son 10 yılda ödenen kayıp-kaçak bedelini geri almanın yolları: 


* Öncelikle bulunduğunuz ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp-kaçak bedeli ödediğinize dair kağıt almanız gerekiyor. 


* Eğer ödediğiniz bedel 2 bin liranın altında ise ilçenizdeki tüketici hakem heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talebinde bulunmalısınız. 


* Ödediğiniz bedel 2 bin liranın üzerinde ise kayıp-kaçak bedellerini almak için tüketici mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir.


ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARI OCAK'TA DA AYNI

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Elektrik ve doğalgazda herhangi bir fiyat düzenlemesi düşünmüyoruz. Elektrik ve doğalgaz, 1 Ocak'tan itibaren Aralık ayında kullandığımız fiyatlardan kullanılmaya devam edecek" dedi. Aralık sonuna göre, 28 AB üyesi ülke arasında sanayide bu yılın en ucuz elektrik ve doğalgazını kullanan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Yıldız, benzinde de yüzde 17.1 indirim yaşandığını belirtti.


KAYIP-KAÇAK DÜZENLEMESİ GELİYOR

Bakan Taner Yıldız, kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadelenin devam edeceğini vurgulayarak, bununla alakalı mahkemeleri rahatlatmak için bir kanuni düzenleme yapmanın uygun olacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti: "Kayıp-kaçakla alakalı hukuki süreçler, bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz Ocak ayı içinde yapılacak" dedi.


Takvim


Geri Dön