28 / 03 / 2024

Tüketiciler konut sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeli?

Tüketiciler konut sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeli?

Tüketicilerin konut sigortası yaptırırken dikkat edeceği hususlar



*Malınızı gerçek değeri üzerinden sigorta ettirin. Yani piyasa rayiç değeri olması gerekiyor. Aksi taktirde sigortacılıkta eksik sigorta kuralı vardır. Kısmi hasarlarda; olması gereken değer ile poliçedeki değer arasındaki orantıya göre ödeme yapılır. Hasarınızı tam alamazsınız.

*Sigorta edilecek yer hakkında doğru bilgi verin.

*Mutlaka deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler teminatları poliçenizde olsun. Bilindiği gibi iklim değişiklikleri dünyada olduğu gibi ülkemizde de maddi manevi kayıplara neden oluyor. Küçük hasarlar her zaman telafi edilebilir ama yangın, doğal afetlerin getireceği kayıpların boyutu cok büyük olacaktır. Sigorta yaptırırken ana hedefin bu olması gerekiyor.

*Mutlaka Zorunlu Deprem Sigortası'nı yaptırmanız gerekiyor. Binanız idn alacağınız deprem teminatı DASK üzerinden çalışıyor.

*Dairenizi sigorta ettirdiğiniz zaman apartmanın ortak kullanım alanlarındaki hisseniz de otomatikman sigorta ediliyor. Ortak alanlarınızda bu poliçe kapsamına giren bir hasar olursa hisseniz oranında hasarınız bu poliçeden karşılanıyor.

*Konut paket sigortalarında; eşya listesi hazırlamadan toplam eşya bedeli üzerinden poliçe hazırlanır. Bu poliçede eşyalar toplam eşya bedelinin belirli bir yüzdesine kadar teminat altındadır. Şayet değerli eşyalarınız bu yüzdenin üzerinde veya cok özellikli sanat değeri olan eşyalar, mücevherler varsa mutlaka liste yaparak eşyanızı sigorta ettiriniz. Herhangi bir hasar durumunda zararınız tam karşılanır. o Konut sigortalarında; deprem teminatında binalarda sigorta bedelinin %2'si, ev eşyalarında %5'i oranında muafiyet uygulanır. Ayrıca sel teminatında sigorta bedelinin %2'si oranında azami 1.500 EUR muafiyet uygulanır. Bu muafiyetler tüm sigorta şirketlerinde vardır. Diğer muafiyet ve limitleri sigorta şirketleri kendileri belirler.

*Evinizin güvenlik önlemleri ve hasarsızlık durumuna görepoliçenizi daha uygun primle almanızı sağlar. Eviniz ile ilgili acil elektrik, tesisat, cam, çilingir islerinde mutlaka poliçedeki konut yardım hizmetinden yararlanın.

*Poliçenizi mutlaka okuyun. Hangi riskleri satın aldığınızı, şartlarını bilmeniz yararlı olur. Herhangi bir hasar durumunda da poliçe teminat kapsamları İle oluşan hasar arasındaki ilişki daha doğru ve kolay olacaktır.
Dünya

Geri Dön