19 / 04 / 2024

Tüketiciyi Koruma Kanunu sektörde neleri değiştirdi?

Tüketiciyi Koruma Kanunu sektörde neleri değiştirdi?

Gayrimenkul sektöründeki büyümeye paralel olarak mağdurların sayısının artması üzerine hükümet geçtiğimiz aylarda tüketici kanununda yeni düzenlemelere gitti. İnşaat ve gayrimenkul sektörlerine yönelik şu düzenlemeler yapıldı.



Gayrimenkul sektöründeki büyümeye paralel olarak gayrimenkul mağdurlarının sayısının artması üzerine hükümet tüketici kanununda yeni düzenlemelere gitti. 


28 Mayıs'ta yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu ile tüketiciler artık koruma altına alındı. Kanun ile inşaat ve gayrimenkul sektörlerine yönelik şu düzenlemeler öne çıkıyor: 


- Yapı ruhsatı almadan yapılan ön ödemeli maketten satış artık yapılamıyor. 


- Tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayabiliyor. 


- Ön ödemeli konut satışında devir veya teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemiyor. 


- Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu oldu. 


- Belli konut adedinin üstündeki projeler için ön ödemeli konut satışına başlamadan önce firmalara bina tamamlama sigortası yaptırma zorunluluğu getirildi. 


- Tüketici aldığı konutta bir kusur gördüğünde müteahhit firmadan 60 gün içinde kusurun giderilmesini veya ayıpsız emsali ile değiştirilmesini talep edebilecek. 


- Müteahhitler tamamladıkları projeden tamamen çekilemeyecek. Sorumluluk mülkün tüketiciye tesliminden itibaren beş yıl, ikinci el satışlarda ise satıcının ayıplı maldan sorumluluğu üç yıldan az olamayacak. 


- Konut finansmanı sözleşmeleri yazılı olacak. 

Yeni kanunla sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü de zorunlu oldu. 


- Konut projesinin bankalarla kredi anlaşması varsa, konutun gerektiği şekilde teslim edilmemesi halinde yüklenici firma ve finansman kuruluşu sorumlu olacak. 


- Konut kredisi erken ödeme tazminatı, 36 ayı aşmayan kredilerin yüzde 1 'ini, 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2'sini geçmeyecek. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde erken ödeme tazminatı alınmayacak. 


- Konut kredisi hesabına ilişkin tüketiciden herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. 


- Bankaların kredi kullandırırken sormadan yaptığı zorunlu sigorta, düzenleme çerçevesinde artık tüketicilerin yazılı izni olmaksızın yapılamayacak.


İndergi




Geri Dön