20 / 04 / 2024

Turizm emlak piyasasını canlandırdı

Turizm emlak piyasasını canlandırdı

Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Türkiye'de turizmdeki büyümenin turizm emlak piyasasını da canlandırdığını söyledi



Hüseyin Baraner, yaptığı açıklamada, Türk turizminin son 10 yılda olağanüstü bir hızla büyüdüğünü, 10 yıl önce 8 milyon turist ağırlayan Türkiye'nin geçen yıl ağırladığı turist sayısının 27 milyon olduğunu belirtti. Bu büyümenin sadece turist sayısında değil, turizm emlak piyasasında da gerçekleştiğine dikkati çeken Baraner, "Turizmdeki büyüme sadece turist sayısını değil, turizm emlak piyasasını da canlandırdı" dedi.

Ekonomik kriz sonrası Türkiye'deki turizm yatırımcıları, işletmecileri ve turizmcilerin iki gruba ayrıldığına işaret eden Baraner, bunlardan birinin turizmde işini büyütmek için otel satın almak isteyen, küçük otelleri alıp yenileyip daha lüks hale getiren, turizmde kapasitesini artıran grup, diğerinin de turizmden vazgeçip başka sektörlere geçen grup olduğunu bildirdi. "Biz çok kar etmiyoruz. Turizm bilgi, tecrübe ve zahmet isteyen bir sektör. Bu sektörde rekabet çok arttı" diyen grupların otellerini satarak başka sektöre geçmek istediğini anlatan Baraner, "Artık her otel dünyanın hiç bir yerinde para kazanamıyor. Bu nedenle artık bu işi bilenler yapacak. Bu işi bilmeyen yatırımcı çekilecek. Sadece müşterinin talep ettiği, arzuladığı oteller para kazanıyor. Müşteriye zorla satılan oteller para kazanmıyor" diye konuştu.

"TURİZM EMLAK PİYASASI CANLANDI"

Türkiye'de emlak piyasasının çok hızlandığını dile getiren Baraner, Türkiye'de otel satın almak isteyenlerin sayısının otel satmak isteyenlerden çok daha fazla olduğunu vurguladı.

Türkiye'deki önemli bölgelerde yapılmış otelleri çok yakın takibe alan gruplar olduğuna değinen Baraner, şöyle konuştu:

"Çünkü Türkiye'de oteliniz iyi ise para kazandırıyor. Türkiye otelcilikte çok iyi bir adres oldu. 2010 yılı kriz sonrası turizm konusunda Türkiye, istenilen ülkelerin en başında yer alıyor. Artık Türkiye turizmde çok etkili hale geldi. Bu nedenle özellikle yabancı yatırımcı için Türk otelleri cazip geliyor."

Turizm emlak piyasasının artmasının Türkiye'deki turizm canlılığını gösterdiğine de değinen Baraner, Türkiye'de ciddi anlamda turizm emlak piyasası oluştuğunu, bunun da başarı ile sürdürüldüğünü anlattı. Avrupalılar, Ruslar, Özbekler, Kazaklardan sonra şimdi de Araplar'ın Türkiye'de otel satın almak istediklerini vurgulayan Baraner, iyi otellerin para kazandığını, Türk turizminin geleceğini gören yabancıların Türkiye'de ya otel satın aldığını ya da işletmek istediğini, bu nedenle de turizm emlak piyasasının canlandığını vurguladı.

"BU YIL, ANTALYA'NIN DÜNYAYA AÇILDIĞI YIL OLACAK"

Avrupa piyasalarında 100 binden fazla satış noktasında en çok rağbet gören ülkenin Türkiye, en çok rağbet gören bölgenin Antalya olduğunu dile getiren Hüseyin Baraner, "Antalya satışları Avrupa'daki bütün tur operatörlerini ayakta tutuyor. Antalya ürünleri Avrupa turizm piyasalarının çırası, piyasanın ateşleyici gücü oldu" dedi.

Baraner, Avrupa'da çok büyük farkla Antalya satışlarının önde gittiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yıl satışlar böyle devam ederse Antalya'nın ilk defa, gerçek anlamda dünyaya açıldığı bir yıl olacak. Antalya, Akdeniz çanağında değil, dünyadaki en önemli turizm merkezlerinden biri olacak. Açık ara farkla geride bıraktığımız rakiplerimiz şokta. Satışlar 2010 yılı için Antalya ve Türkiye'de artış gösterirken rakiplerimizde aynı oranda düşüş yaşanıyor. Antalya'nın işlevinde, tanıtımında çok dikkatli olmalıyız. Çünkü bu yıl ilk defa Antalya'nın bazı riskleri olduğunu düşünüyorum. Çok çok iyi satılan yerlere karşı mutlaka bir oyun oynanır. Senaryo yazılabiliyor. En dikkatli olmamız gereken ve başarılı olacağımız bir yıla giriyoruz."


Geri Dön