26 / 04 / 2024

Turizm merkezlerinde imara aykırı yapılara göz açtırılmıyor!

Turizm merkezlerinde imara aykırı yapılara göz açtırılmıyor!

Muğla'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da yakından izlediği çalışmalarda villa, rezidans, otel inşaatı ve konut gibi kaçak yapılarla ilgili yıkım çalışmaları hızla devam ediyor.



Muğla'da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da yakından izlediği çalışmalar sonucunda villa, rezidans, otel inşaatı ve konut gibi kaçak yapılar hakkında yıkım çalışmaları hızla sürüyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Bodrum, Marmaris ve Fethiye'de özel çevre koruma bölgeleri, sit alanları ve kıyı alanlarını yapılaşmaya karşı koruyacak.

Bodrum ilçesinde gerçekleşecek yıkımlar Yalıkavak, Türkbükü, Gündoğan, Gölköy ve Torba Mahallelerinin birçok bölgesinde sürüyor. Yıkımların çoğu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ile Yapı Kontrol Birimi ekiplerinin gözetiminde, mal sahipleri tarafından yapılıyor. 

İmara ve ruhsata aykırılıklar bulunduğu gerekçesiyle durdurulan projelerde yürütülen yıkımlarda irili ufaklı birçok iş makinesi ve inşaat işçileri görevde bulunuyor. Moloz yığınları kamyonlarla alandan taşınırken, otel işçilerince de bölgede kıyı düzenleme, peyzaj ve ağaçlandırma çalışması gerçekleşiyor.

Yıkımı süren 14 projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Yalıkavak Mahallesi'nde incelenen otel binasında bulunan  A ve G bloklarda süren yıkım çalışmalarında sona geliniyor.

PROJEDEKİ 54 KAÇAK KONUTTAN 50'Sİ YIKILDI

Yine aynı bölgede inşaatı süren villa ve otel tesisinde yer alan kıyı şeridine inşa edilen bir betonarme spa merkezi, iki ahşap spor salonu, bir ahşap tuvalet, iki ahşap masaj salonu ve bir ahşap çocuk kulübünün yıkım çalışmaları tamamlandı. Gündoğan ve Türkbükü sınırındaki bir otel ve rezidans projesinde bulunan kaçak asansör kulesi yıkıldı. Bölgede yer alan 54 kaçak konuttan 50'sinin yıkımı tamamlanırken, kalan dört konutun yıkım işlemi ise yüzde 92 oranında gerçekleşti.

Gümbet Mahallesi'nde yer alan imara uygun olmadığı belirlenen otel binalarının yıkımları ise tamamlandı. Gökçebel, Gölköy, Türkbükü ve Torba Mahallelerinde incelenen kaçak konut, iskeleler, çelik yapılar, sosyal tesis ve bir restoran binasının yıkımı gerçekleşti. Projelerde bulunan iskeleler, otel binaları, havuz ve ticari alanların yıkımı tamamlandı. Bölgede bulunan ve yüzde 45 oranında yıkılan bir mendirek ise mal sahibinin verdiği dilekçe nedeniyle ara verildi.

MARMARİS'TE 550 KAÇAK YAPI TESPİT EDİLDİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, Selimiye, Bozburun, Söğüt, Karacasöğüt ve Hisarönü Mahallelerinde yoğun olmak üzere ilçede bulunan 550 kaçak yapı ortaya çıktı.

İlçede inşaat yasağının kalkmasıyla harekete geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve yıkım işlemini gerçekleştirecek Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri  tarafından kaçak yapı sahiplerine yıkım için tebligatlar gönderildi.

Kaçak yapı sahipleri, Muğla İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurmaya karar verdikleri için ekipler yıkım işlemini gerçekleştiremedi. Kaçak olduğu belirlenen yapılar, yasal süreç tamamlandıktan sonra yıkılacak.

Muğla'da 2 bin 800, Marmaris'te 550 kaçak yapı tespit edildiğini söyleyen yetkililer, yapılan son denetimlerde il genelinde 3 bin kadar daha kaçak yapının tespit edilerek yıkım için gerekli girişimlere başlandığını kaydetti. Fethiye ilçesinde de kaçak olduğu ortaya çıkan 68 yapının yıkımıyla ilgili çalışmalara başlandı.

Geçtiğimiz ağustos ve eylülde iki kez ziyarette bulunduğu Bodrum'da imara aykırı yapıları yerinde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait botla kıyı denetimleri yapmıştı.

Kurum, kıyı ve koylardaki kaçak yapılaşmayla mücadele denetimlerinde Gökçebel, Gündoğan, Göltürkbükü ve Torba mevkilerinde imara aykırı olduğu belirlenen inşaatlara ilişkin yetkililerden bilgi almış, bazı projelerin inşaat faaliyetlerini sürdüren yetkililerle telefonda görüşmüş, yıkım işleminin daha hızlı ilerlemesi talimatı vermişti. 


Geri Dön