26 / 04 / 2024

Turizmciler kaliteli hizmet için yabancı stajyer istiyor!

Turizmciler kaliteli hizmet için yabancı stajyer istiyor!

Turizmciler kaliteli hizmet için yabancı stajyer istiyor. Turizmci kalifiye eleman sıkıntısını yabancı öğrenciyle çözmek istiyor. Sektör, "Yabancı öğrenciler Türkiye'de çalışmak istiyor. İzin verilirse her iki taraf da kazanır" diyor.



İddialı ve şık tesisleriyle dünyada adından söz ettiren Türk turizm sektörü hizmette aynı başarıyı yakalayamıyor. Kalifiye personel sorununu sıkça gündeme taşıyan sektör oyuncuları, yurtdışında turizm eğitimi almış yabancı öğrencilere Türkiye'de staj imkânı tanınmasını istiyor. Mevcut çalışma kanununa göre yabancı bir CEO ile 6 aylık staj için gelen öğrenciye aynı prosedürün uygulandığını belirten turizmciler, bunun düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcilerinin önerisi Türkiye'ye özgü bir 'work and travel' modelinin geliştirilmesi. 


KAPIDA BEKLİYORLAR 

Vatel Türkiye Kurucu Başkanı Ali Doğan Çamak, "Türkiye'nin turizm alnındaki hızlı yükselişi sadece uluslararası otel zincirlerinin değil aynı zamanda turizm alanında eğitim alan yabancı öğrencilerin de ilgisini buraya yöneltiyor. Hepsi Türkiye'de çalışmak için kapıda bekliyor" diye konuştu. Yabancılara yönelik uygulanan çalışma izninin uzun bir prosedür gerektirdiğini söyleyen Çamak, "Yabancı bir CEO'ya uygulanan mevzuat ile bir stajyere uygulanan aynı. Otelciler 6 ay staj yapacak biri için bu kadar prosedürle uğraşmak istemiyor" diye konuştu. Çalışma izni sorununun aşılması halinde sektördeki hizmet kalitesinin de artacağını vurgulayan Çamak, bu öğrencilerin turizm alanında çok iyi eğitim aldıklarını ve nitelikli olduğunu ifade etti. 


WORK AND TRAVEL MODELİ 

Amerika'daki gibi 'work and travel' modelinin Türkiye'ye uyarlanabileceğini söyleyen Çamak, şöyle konuştu: "Bu alanda en büyük kaygı istihdamın önüne geçilmesi. Bunu engellemek için otellerde yabancı çalışan yüzde 3'le sınırlandırılabilir. Aynı zamanda çalışma süresi maksimum 6 ay olur ve süre dolunca sigortası otomatik biter. Yaş sınırı da 18-25 arasında tutulabilir. Bu düzenleme getirildiği takdirde Türkiye'de servis hizmeti ve kalite standardı artar." 


DİL SORUNU ÇÖZÜLÜR

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık Türkiye'nin 50'den fazla ülkeyi ağırladığını söyledi. Ayık, "Fakat gelenlere kendi dillerinde hizmet veremiyoruz" dedi. Yabancı öğrencinin Türkiye'de staj yapmasının kolaylaştırılması halinde dil sorununun da çözüleceğini anlatan Osman Ayık, "Bu ülkelerden gelecek ve çalışacak insanlara çok ihtiyacımız var. Bu mevzuatın bir an önce hayata geçmesi gerekli" diye konuştu.


Sabah Gazetesi /Betül Alkent


Geri Dön