27 / 04 / 2024

Türk Akımı projesinde anlaşma ay sonuna kadar imzalanacak!

Türk Akımı projesinde anlaşma ay sonuna kadar imzalanacak!

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Medvedev, Türk Akımı Projesi'nde anlaşmanın, ay sonuna kadar imzalanacağını söyledi. Medvedev, dev projenin seçimlerden etkilenmeyeceğine de dikkat çekti.



GAZPROM, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı Projesi'nin inşası için hükümetlerarası anlaşmanın ay sonuna kadar imzalanacağını bildirdi. Rusya'nın devlet destekli yeni ajansı Sputnik'in haberine göre, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, düzenlediği basın toplantısında, projenin, Türkiye'deki milletvekili genel seçimlerinden etkilenmeyeceğini belirtti. Medvedev, Türk Akımı Projesi'nin inşası için hükümetlerarası anlaşmanın ay sonuna kadar imzalanacağına dikkat çekti. 


RAKAM KESİN DEĞİL 


Rusya'nın resmi haber ajansı Itar-Tass tarafından yapılan habere göre de Türk Akımı Projesi'nin ilk safhasının 3.3 milyar euroya mal olacağını belirten Aleksandr Medvedev, "Ancak bu rakam kesin miktar değil. Bulgaristan'a gaz taşıması planlanan fakat iptal edilen Güney Akım Projesi'nin maliyetine bağlı hesaplanmış bir tutar" değerlendirmesinde bulundu. 


Hattı Putin açıklamıştı 


Türkiye, geçen yıl Rusya'dan 27.3 milyar metreküp doğalgaz ithal ederken, bunun büyük kısmını BOTAŞ aldı. Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım Projesi'nin iptal edilmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazını Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşıyacak bir boru hattı yapılacağını açıklamıştı. 


Gazprom'la bu ay anlaşılabilir


Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom, kamu boru hattı operatörü BOTAŞ ile yeni bir kontrat imzalanması için ticari tüm şartların yerine getirildiğini, fiyat konusunda anlaşmanın ise haziran sonuna kadar anlaşma sağlanabileceğini belirtti. Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ayrıca şirketin Avrupa ve Türkiye'ye bu yıl 153 ila 155 milyar metreküp arasında doğalgaz ihraç etmeyi planladığını, satış fiyatının ise 1.000 metreküp başına ortalama 240-245 dolar olmasının beklendiğini belirtti.


Dörtte biri Türkiye'de kalacak


Türk Akımı Projesi'nin toplam 63 milyar metreküp kapasiteli olacağı duyurulmuştu. Bu miktarın 47 milyar metreküplük büyük kısmı Avrupa'ya iletilirken, geri kalan 16 milyar metreküpün de Türkiye'nin iç piyasasında tüketilmesi öngörülüyor. 


 

Akşam 


Geri Dön