29 / 03 / 2024

Türk çelik ihracatı 13,5 milyon ton düzeyinde gerçekleşti!

 Türk çelik ihracatı 13,5 milyon ton düzeyinde gerçekleşti!

Türk çelik sektörünün ihracatı, 2015 yılı ocak-ekim döneminde değer bazında 8,5 milyar dolar, miktar bazında da 13,5 milyon ton düzeyinde gerçekleşti.



Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından açıklanan verilere göre, çelik sektörünün 2015'in ocak-ekim dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 azalarak değer bazında 8,5 milyar dolar oldu. Aynı dönemde sektörün miktar bazında ihracatı da yıllık yüzde 7,6'lık düşüşle 13,5 milyon tona geriledi.


Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde, Türkiye'nin 10 aylık toplam çelik ihracatı değer bazında 10,2 milyar dolar, miktar bazında ise 14,2 milyon ton oldu.


Bu dönemde çelik sektörünün miktar bazında en fazla ihracat yaptığı bölgeler, 4,7 milyon tonla Orta Doğu, 2,4 milyon tonla Avrupa Birliği, 2,1 milyon tonla Kuzey Amerika ve 1,7 milyon tonla da Kuzey Afrika şeklinde sıralandı.


Çelik sektörünün ocak-ekim döneminde miktar bazında ihracatını, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artırdığı ülkeler ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Cibuti ve İspanya oldu.


İhracatta yaşadığı gerilemeye rağmen son dönemde katma değerli çelik ürünlerin uluslararası pazarlarda talebi artıyor. Yüksek katma değer özelliğiyle öne çıkan alaşımlı çubuk ve profil ihracatı, 2015'in 10 ayında miktar bazında yüzde 30 artarak 192 bin ton oldu. 


Çelik İhracatçıları Birliği'nin ekim ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına kıyasla değer bazında yüzde 25,9 gerilemeyle 772 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Birliğin, miktar bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 2,3 azalışla 1,36 milyon tona geriledi.


 


"Sektörün ihracatında son 2 yıldır çok büyük kayıp verdik"



Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, 10 aylık dönemde çelik sektörü ihracatının hem değer hem de miktar bazında gerilediğine işaret etti.


Sektör üzerindeki olumsuz etkilerin, 2015 yılının normal seyrin altında devam etmesine neden olduğuna dikkati çeken Ekinci, "Türk çelik sektörünün ihracatında son 2 yıldır çok büyük kayıp verdik. Artık bu düşüşü durdurmalı ve artıya geçirmeliyiz. Bu amaçla hem sektör bünyesinde hem de ilgili bakanlıklarımızla birlikte yürütülen ortak çalışmaları çoğaltmamız ve süreci hızlandırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Ekinci, sektörün halihazırda var olan yapısal sorunlarına ilaveten, önemli ihracat pazarlarındaki siyasi dalgalanmalar, haksız yere açılan anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları, uluslararası piyasalarda hammadde ve ürün fiyatlarındaki düşüş gibi ihracatı olumsuz etkileyen konuları takip ettiklerini dile getirdi.


Bu sorunların etkisini en aza indirgeyebilmek için Birlik olarak büyük çaba harcadıklarını vurgulayan Ekinci, şunları kaydetti:


"Yapısal sorunların çözümüne yönelik reformların başında cevhere dayalı üretim yapan tesislerin kurulması ve sıvı metallerin hurdayla belirli oranlarda karıştırılması yoluyla üretimin gerçekleştirilmesi geliyor. Sektörümüzün atması gereken diğer bir önemli adım ise dikey ve yatay entegrasyonlarla şirket konsolidasyonlarının başlamasıdır. Ancak bu şekilde rekabet gücümüzü ve dolayısıyla ihracatımızdaki katma değerli ürünlerin payını arttırabiliriz.


Önümüzdeki yıllarda bu sorunlardan daha az etkilenmek için sektör olarak bir an önce çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda birlik olarak ticaret heyetlerine hız verdik. Öncelikli olarak İran ve Kuveyt'e yakın zamanda sektörel ziyaret gerçekleştireceğiz."


Namık Ekinci, bunların yanı sıra her bir çelik ürünü için potansiyel pazarlardaki payın artırılması amacıyla dünyanın dört bir yanına ticaret heyetleri göndermeyi sürdüreceklerini belirtti.


Ekinci ayrıca, yakın zamanda sektör sorunlarının çözümlenebilmesi ve paydaşlar arasındaki iş birliğinin arttırılması için sektörel çalıştaylar düzenlemeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.



AA



Geri Dön