18 / 04 / 2024

Türk ekonomisinin yıllık bazda ikinci çeyrek büyüme rakamı yüzde 4,4!

Türk ekonomisinin yıllık bazda ikinci çeyrek büyüme rakamı yüzde 4,4!

Türkiye, Avrupa ülkelerinin tamamından daha iyi bir performans sergiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türk ekonomisinin yıllık bazda ikinci çeyrek büyüme rakamını yüzde 4,4 olarak açıkladı.




Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,5 oranında daralırken, yüzde 0'la Avrupa Birliği'nde (AB)  büyüme hızı değişmedi. Yılın ilk çeyreğinde  Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Avro Bölgesi’nde yıllık bazda yüzde 1, AB’de ise 0,7 oranında daralmıştı. Söz konusu dönemde, Türkiye ekonomisi yüzde 2,9büyüme kaydetmişti.


AA muhabirinin Eurostat ve TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 4,4'le Avro Bölgesi ve AB ortalamalarının çok üzerinde büyüdü.


AB üyesi ülkeler arasında bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda ekonomisi en fazla büyüyen ülke yüzde 4,3 ile Letonya olurken, en fazla daralan ülke yüzde 5,2 ile Güney Kıbrıs Rum kesimi oldu. 


Litvanya, İngiltere, Romanya, Estonya ve Polonya ekonomileri yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1'in üzerinde büyüme gösterirken,  Almanya, Fransa, Avusturya ve Slovakya hem çeyrek hem de yıllık bazda büyüyen ülkeler arasında yer aldı.


Yıllık bazda, Avrupa'nın Güney Kıbrıs Rum kesiminden sonra en çok daralan ekonomileri ise Yunanistan, Slovenya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Belçika oldu.


ABD'den yaklaşık 2 kat hızlı büyüdük


TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında büyüdü.


Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,9 oranında büyüme kaydeden ülke ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,1, ikinci çeyrekte yüzde 2,8, üçüncü çeyrekte yüzde 1,5 ve son çeyrekte yüzde 1,4 oranlarında büyüyerek GSYH’sini Avrupa ortalamasının üzerinde artırmıştı.


Yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre dünyanın en büyük ekonomisi ABD yüzde 1,6, Japonya ekonomisi ise ancak yüzde 0,9 oranında büyüme kaydetti.


AA


Geri Dön