25 / 04 / 2024

Türk iş adamları yatırım için ABD ve Çin'i tercih ediyor!

Türk iş adamları yatırım için ABD ve Çin'i tercih ediyor!

Türk iş adamlarının yurt dışı yatırımlarında en fazla dikkate aldığı unsur, Türkiye'nin muhatap ülkeyle ilişkisi oluyor. Yurtdışı Yatırım Endeksi'ne göre, en cazip ülkeler ise ABD ve Çin.



Yurt dışında açılmak veya büyümek isteyen Türk iş adamlarının yatırım kararını en fazla ilgilendikleri ülkeyle Türkiye arasındaki ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler etkiliyor. Son 10 yılda Türk şirketlerinin yurtdışında yatırım atağına geçerek 40 milyar dolarlık stok yatırım miktarına ulaşması ve yine son iki yılda yurt dışında 5,2 milyar dolarlık sıfırdan yatırım ve 10 milyar dolarlık birleşme/satın alma işlemi gerçekleştirilmesi, yurt dışında geleceğe yönelik sistematik bir iş stratejisi oluşturulmasının da önünü açtı. Bu doğrultuda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırıml İş konseyi ve Deloitte Türkiye tarafından, Türk şirketlerine özel olarak hazırlanan Yurtdışı Yatırım Endeksi raporu düzenlenen toplantıyla yayımlandı. Türk şirketlerine yönelik ilk defa geliştirilen bu endeksin, her yıl düzenli olarak güncellenerek yeni veriler sunması planlanıyor.

EN CAZİP ABD VE ÇİN

Yatırımcılar için çekicilik ve güven sıralamasını sunan Yurtdışı Yatırım Endeksi 2016'da ABD 38,6 ile “yüksek gelir sınıfındaki ülkeler”, Çin ise 29,5 ile “orta ve düşük gelir sınıfındaki ülkeler” arasında birinci sırada yer aldı. Türkiye'nin yatırım stoğunda en yüksek paya sahip olan Avrupa ülkeleri ise endekste Türk işadamları için öncelikli yerler arasında tavsiye ediliyor. Bunlar arasında son dönemde Türk şirketlerinin satın aldığı önemli markaların menşei olan gelişmiş Avrupa ülkeleri ise büyük şirketler için fırsat konumunda. Romanya, Polanya, Macaristan gibi AB ülkeler de Türkler için cazip görülüyor.

ORTADOĞU'DAN ASYA-PASİFİK'E KAÇIŞ

Amerika kıtasında yer alan ülkeler ise, Türk şirketlerinin mevcut yatırım stoğunda henüz çok sınırlı bir paya sahip olsalar da,

önümüzdeki dönemde hammadde potansiyelleri ile cazip ülkeler olarak ön plana çıkma potansiyeline endekste yer verildi. Ortadoğu'daki siyasi belirsizliğin önümüzdeki dönemde de süreceğine yönelik algının ise Türk yatırımcıları, Asya-Pasifik ve Amerika gibi coğrafyalara iteceği tahmin ediliyor.

SERMAYE KÜRESELLEŞTİ

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, toplantıdaki konuşmasında, 113 olan iş konseyi sayılarının 133'e ulaştığını kaydetti. Vardan, Türk firmalarının küresel rekabette iş yapabilme kabiliyetlerini artırma yolunda olduklarını belirterek, son 15 yılda Türkiye dışındaki yatırımların 10 kat arttığını belirtti. Yerli sermayenin yurtdışına çıkarıldığı eleştirilerine ise karşı çıkan Vardan, küreselleşen sermayenin dışarı kaçışı diye bir mantığın ne yerli ne de yabancı adına artık söz konusu olmadığını söyledi.

Türk şirketlerinin iş stratejisi değişti

Deloitte Türkiye Ortağı ve Finansal Danışmanlık Bölümü Başkanı Başak Vardar, yurt dışına yatırımın artık Türk şirketleri için önem arz ettiğini söyledi. Son 2-3 yıldır artan bir şekilde Türk şirketlerinden değişik coğrafyalarda özelleştirme ihalesine girme, kayyum atanmış bir markayı satın alma ve değişik sektörde sıfırdan yatırım fırsatını değerlendirme adına destek talepleri aldıklarını anlatan Vardar, “Türk şirketlerine yurt dışında satın alımlar için hizmet vermeye başladık. Öngörülerimiz bunların artacağı yönünde” dedi.

Geçen yıl 52 sıfırdan yatırım başladı

Yurtdışı Yatırım Endeksi'ne göre; bölgesel ve küresel coğrafyada öne çıkmak isteyen Türk şirketleri, 2015 yılında yurtdışında 2,4 milyar dolarlık 52 sıfırdan yatırıma başladı. Buna ek olarak, yine 2015 yılında Türk şirketleri tarafından yurtdışında 3,5 milyar dolarlık 35 birleşme ve satın alma işlemi (2014; 6,5 milyar dolar ve 41 işlem) gerçekleştirildi. 2014-2015 döneminde 12 satın alma ve birleşme işlemi ile lider olan ABD'yi; Almanya 9, Rusya 5, İtalya, Hırvatistan ve Hollanda 4'er işlemle izledi. Sıfırdan yatırımlarda ise Almanya 32 yatırımla açık ara başı çekti.

DEİK-Deloitte ortak hazırladı

DEİK uzmanları, üyeleri ile Deloitte uzmanlarının ortaklaşa hazırladıkları Yurtdışı Yatırım Endeksi, dünya ülkelerini kalkınmışlık düzeyin, know-how (iş tecrübesi) potansiyeli, iç ve konşu pazar büyüklüğü, iş gücü, lojistik ve üretim maliyetleri, hammde potansiyeli, sahip oldukları mevzuatlarının yanında Türkiye ile muhatap ülkenin ekonomik ve siyasi ilişkileri

açısından değerlendiriliyor.

Rusya bu yılki endekste yok

Yurt dışı Yatırım Endeksi'nin açıklandığı toplantıda söz alan DEİK/Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ender Arslan, Türk iş adamlarının yatırım için ikili ilişkilere öncelik verdiğine dikkat çekerek, bu nedenle bu yılki endeksten Rusya'yı çıkardıklarını belirtti. Arslan, ilişkilerin eskiye dönmesiyle Rusya'nın listeye girebileceğini söyledi.



Yenişafak




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türk işadamlarının yurtdışına yaptığı yatırımlar artınca DEİK ve Deloitte, potansiyel ülkeleri ortaya çıkaran endeks çalışması yaptı. DEİK Başkanı Vardan, “Bu endeks işadamlarına rehber olacak” dedi.


Türkiye'nin yabancı ülkelerle ilişkilerdeki çatı kurumu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), yurtdışına yatırım yapmak isteyen girişimci için endeks hazırladı. Deloitte ile yapılan endeks, işçi ve enerji maliyetleri, siyasi risk, ülkelerin Türkiye ile arasındaki siyasi durum gibi kriterleri dikkate alarak hazırlandı. Bu nedenle yurtdışı yatırımcı için Rusya'nın hiç listeye girmediği endekste yüksek gelir sınıfındaki ülke sıralamasında birinciliği ABD aldı. Orta ve düşük gelir sıralamasında ise birinci Çin oldu.


SERMAYE KAÇIŞI DEĞİL

Türk yatırımcıların son 10 yılda 25 milyar dolarlık yurtdışı yatırım yapması nedeniyle başlatılan endeks, her yıl hazırlanacak. Endeksin ülkelerin özelliklerine göre değiştiği, bu nedenle de çalışmanın 'yatırımcı için cazibe' içeren ülkeler araştırması olduğu belirtildi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye'nin 1980'lerde ihracatla başlayan küresel ekonomiye entegrasyon süreci, yurtdışına yapılan yatırımlar ile devam ediyor. Bu endeks yatırımcılar için yol gösterici olacak" dedi. Vardan, yurtdışı yatırımın sermayenin dışarı gitmesi anlamına gelmediğini belirterek, "Şirketler dışarıda kazanarak ülkemize getiriyor. Bu ekonomiyi büyütür" dedi.


BATI AVRUPA ÜLKELERİNE YATIRIM CAZİP

DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Volkan Kara ise, "Yurtdışındaki Türk yatırımcılarımızın rakipleriyle rekabet edebilmesi için yeni teşvik ve destek mekanizmaları gerekiyor" dedi. Kara, bunun için bir yol haritası hazırladıklarını ve ekonomi yönetimi ile çalıştıklarını ifade etti. Endekse göre, Romanya, Polonya, Macaristan ve Baltık Bölgesi ülkeleri Türk yatırımcısı için cazip fırsatlar sunuyor. Ayrıca Amerika kıtası ülkeleri de sahip oldukları potansiyelle dikkat çekiyor.


KOBİ'LER BİLE YATIRIM İÇİN DANIŞMANLIK İSTİYOR

Deloite Finansal Danışmanlık Bölümü Başkanı Başak Vardar ise, Anadolu'dan bile yurtdışına yatırım yapmak için kendilerine gelenlerin olduğunu söyledi. Vardar, "Son 10 yıllık dönemde Türk şirketleri yurtdışında yaklaşık 25 milyar dolarlık 250 satın alma yaptı" dedi. Vardar, endeksin özellikle küçük şirketlerin planlarına katkı sağlayacağını vurguladı.




Sabah


Geri Dön