25 / 04 / 2024

Türk mimarlardan tanıtım atağı!

Türk mimarlardan tanıtım atağı!

Mimar Sinan'ın ardından birçok Türk mimar dünyada önemli projelere imza attı. MIPIM'de tanıtım yapan mimarlar, önümüzdeki dönemde de farklı ülkelerde tanıtım gerçekleştirip Türk mimar vurgusu yapacaklar.



Dünya mimarlık literatüründe önemli bir yere sahip olan Mimar Sinan'ın ardından birçok Türk mimar dünyada önemli projelere imza attı. Ancak Türk mimar algısı yaratmak üzere geliştirilen projelerin sayısı çok fazla değil. Bu eksikliği gören, dünyanın birçok ülkesinde ürettikleri projeleri ile dikkat çeken Türk mimarlar, yurtdışında tanıtım hamlesi başlattılar. İlk olarak geçtiğimiz ay MIPIM'de tanıtım yapan mimarlar, önümüzdeki dönemde de farklı ülkelerde tanıtım gerçekleştirip Türk mimar vurgusu yapacaklar. 


Bu çerçevede, sonbaharda Çin'de Pekin Üniversitesi'nde tanıtım planlanıyor. Kasım ayında da Londra'da Londra Kraliyet Mimarlar Birliği (Royal Institute of British Architects: RlBA) binasında bir tanıtım olacak. Panel ve film gösterisi şeklinde yapılacak olan etkinliğe Türkiye'den farklı mimarların katılması planlanıyor. Türk mimarların projelerini anlatmak üzere kullanılacak olan 10 dakikalık tanıtım filminde, aralarında Vadi İstanbul ve Kristal Kule'nin de yer aldığı, Türk mimarların hazırladığı 30 özel proje bulunuyor. 


MIPIM ÖRNEK OLDU

 İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (ISMD), bu yıl ilk kez gittiği MIPIM'de Türk mimarlarının yurtdışı pazarlara açılması için önemli bir adım attı. ISMD üyesi olan İstanbul'un önde gelen mimarlık ofislerinin tasarladığı 30 bina görselinden oluşan yaklaşık 10 dakikalık tanıtım filmi, ilk kez burada gösterildi. ISMD tanıtım için MIPIM'de bir de panel düzenledi. İSMD üyelerinden HAS Mimarlık'tan Ayşe Hasol Erktin, MuuM Mimarlık'tan Murat Aksu ve ERA Mimarlık'tan Ali Hızıroğlu'nun katıldığı panelde, Tiirk mimarlarının Türk Bölge ülkeleri dışında yeni ülkelere de açılabilmek, müteahhitleriyle birlikte girişilen uluslararası projelerde edindikleri tecrübeleri ve dünya standartlardaki hizmetleri vurgulandı. ISMD üyelerinin şu ana kadar yaptığı projelerin toplam inşaat alanı 38 milyon 895 bin metrekareyi geçiyor. 


BAKANDAN DESTEK 

Kendisi de mimar olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da MIPIM'de ziyaret ettiği Türk mimarlara kendilerini tanıtmaları konusunda destek sözü verdi. Ayşe Hasol Erktin, Türk mimarların daha önce fuarlara bireysel olarak katıldıklarını, kendilerini tanıtmak üzere ilk defa böyle bir çalışma yaptıklarını belirtiyor. Erktin, "Türk mimarları dünyada başarılı çalışmalara imza atmalarına rağmen hala yeterince tanınmıyorlar. İstanbul'da son 10 yılda dünyanın hiçbir yerinde yapılmadığı kadar inşaat yapıldı. Türk mimarlar çok ciddi tecrübeler edindi. Bu tanıtımlarla 'bu birikimimizi kullanın' mesajı vereceğiz" diyor. Ayşe Hasol Erktin, son yıllarda Türk müteahhitlerin Kazakistan, Rusya gibi ülkelerde 'dizayn et ve yap' şeklinde projeler almasıyla Türk mimarların yurtdışına açıldığını vurguluyor. Erktin, Ekonomi Bakanlığı'nın Türk mimarların tanıtılması için fuar ve yurtdışında ofis açma konusunda destek vermeye başladığını da söylüyor. 


TANITIMIN 3 HEDEFİ 

- Türk mimar vurgusu yaparak dünyada marka olabilmek 

- Dünya çapında yeni işler alıp 

- Türkiye'den inşaat malzemesi ihracatını artırabilmek 


Ekonomist


Geri Dön