27 / 04 / 2024

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kanal İstanbul'a dava açıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kanal İstanbul'a dava açıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Eyüp Muhcu, Kanal İstanbul proje ile ilgili olarak, "Süre kaybetmeden, başka oldu bittilere meydan vermeden dava açarak hukuki süreci başlatacağız" dedi...



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odaları, Kanal İstanbul projesinin etrafındaki milyonlarca metrekarelik araziyi imara açan Çevre Düzeni Planı değişikliğine itiraz sürecini beklemeden dava açmaya karar verdi. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, ÇED süreci tamamlanmadan planın hazırlanması usule uygun olmadığı için plana itiraz süresinin dolmasını beklemeden dava açacaklarını söyleyerek “Süre kaybetmeden, daha fazla oldu bittiye meydan vermeden dava açıp hukuki süreci başlatıyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci bitirilmeden projenin etrafına inşa edilecek “Yenişehir” için İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda geçtiğimiz günlerde değişiklik yaptı.

265 MİLYON METREKARELİK ALANI KAPSIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun projenin gündeme geldiği 2011 yılından beri 30 milyon metrekarelik tapu hareketi olduğunu açıkladığı ve Arap sermayesi tarafından satın alınan araziler sebebiyle tartışma konusu olan bölgeye ilişkin yapılan plan değişikliği 26 bin 500 hektarlık yani 265 milyon metrekarelik alanı kapsıyor.

Planlama bölgesinin 100 milyon metrekarelik alanına konutlar, oteller, sanayi siteleri, teknoparklar, üniversiteler, spor tesisleri, tam donanımlı hastaneler yapılacak. Söz konusu plan değişikliği, Kanal İstanbul Projesi'nin ÇED raporuna itirazlar devam ederken 30 Aralık 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya alındı.

Bu planın da bir ay süre ile itirazlar için askıda olacak. Prosedür gereği planlara 30 gün boyunca itiraz hakkı veriliyor, daha sonra 30 gün boyunca da itirazların değerlendirilmesi süreci başlıyor. İtirazlardan sonuç alınamazsa plana iptal davası açılıyor.

TMMOB'a bağlı meslek odaları, Kanal İstanbul çevresine kurulacak Yenişehir için yapılan Çevre Düzeni Planı değişikliğine itiraz süresini beklemeden dava açıyor.

ÇED SÜRECİ FORMALİTE OLARAK İŞLETİLİYOR

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu dava açılması hakkında şunları söyledi: “ÇED süreci tamamlandıktan sonra hukuki bir sorun yoksa buna bağlı olarak planın hazırlanması gerekiyordu. Ama bakanlık ÇED sürecini tamamlamadan planı değiştirdi. Bu, ÇED sürecinin formalite olarak işletildiğini gösteriyor” dedi. 

Bu nedenle itiraz başvurusu yapmadan doğrudan mahkemeye gitme kararı alındığını vurgulayan Eyüp Muhcu, “Süre kaybetmeden, başka oldu bittilere meydan vermeden dava açarak hukuki süreci başlatacağız. Filli adımlar atılmadan yargıdan olumlu bir sonuç almak istiyoruz. Geri dönüşü mümkün olmayan zararlarla oluşmaması için hemen dava açılacak” dedi. Planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile önümüzdeki günlerde Danıştay'a başvurulacağını belirten Eyüp Muhcu, ÇED raporuna da itiraz sürecinin bitirilip nihai rapor kesinleştikten sonra iptal davası açılacağını kaydetti.

Kanal İstanbul’da ÇED süreci tamamlanmadan planlar değişti!

Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul'un ÇED raporuna itiraz dilekçesi verdi!

Araplar Kanal İstanbul çevresinden 300 dönüm arazi aldı!

 


Geri Dön