25 / 04 / 2024

Kanal İstanbul’da ÇED süreci tamamlanmadan planlar değişti!

Kanal İstanbul’da ÇED süreci tamamlanmadan planlar değişti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çılgın proje Kanal İstanbul'un Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan projenin etrafına kurulacak “Yenişehir”i İstanbul’un anayasası kabul edilen Çevre Düzeni Planı’na işledi. 



Son zamanların en tartışmalı konusu Kanal İstanbul projesinin ÇED raporuna yönelik itiraz süreci sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı jet hızıyla kanalın çevresine kurulacak “Yenişehir” için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında hazırlanarak onaylanan İstanbul'un anayasası 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nı deldi.

Bakanlığın yaptığı duyuruya göre plan değişikliği tam da bugünlerde İstanbulluların uzun kuyruklar oluşturarak itiraz ettiği askıdaki ÇED raporunun askıya çıktığı 23 Aralık 2019 günü onaylandı. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, 30 Aralık tarihinde askıya çıkarılan plan bir ay boyunca itirazlar için askıda kalacak.

Askıya çıkan planın raporunda, söz konusu alan “Yenişehir” olarak isimlendirildi ve çılgın proje Kanal İstanbul'un da yalnızca bir ulaştırma projesi olmayıp; bayındırlık, tarım, eğitim, istihdam, şehircilik, aile, konut, kültür, turizm ve çevre gibi birçok sektörü ilgilendiren entegre bir proje olduğu belirtildi.

BÖLGEYE YÖN VERECEK PLAN

Bölgenin gelişimine yön verecek olan hızlı tren, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca alınan büyük ölçekli yatırım kararlarını bir arada değerlendirmek için rezerv yapı alanı (yeni konut alanı) ve dolgu alanlarını kapsayan, alt ölçekli planlama çalışmalarını yönlendirecek şekilde Çevre Düzeni Planı değişikliğinin hazırlandığı belirtildi.

10 İLÇEYİ KAPSIYOR

Planlama alanı; Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece, Avcılar, Eyüp, Bağcılar, Bakırköy, Bayrampaşa, Esenler, Sultangazi'de toplam 33 bin 498 hektarlık bölgeyi kapsıyor. Rezerv yapı alanında kalan yeni havalimanı ile beraber planlama alanı 36 bin 453 hektara çıkıyor.

2009'da İBB Meclis kararı ile onaylanan Çevre Düzeni Planı'nda söz konusu alan “Meskun Alanlar, Gelişme Alanı, Eğitim Bilişim ve Teknoloji Alanı, Askeri Alanlar, Kentsel ve Bölgesel Ölçekte Yeşil ve Spor Alanı, Üniversite Alanı, Tarımsal Niteliği Korunacak Alan, Mera Alanları, Orman Alanları, Gelişimi ve Yoğunluğu Denetim Altında Tutulacak Alanlar, Kıyı Rehabilite Alanı, Plaj Kumsal ve Kıyı Alanı, Baraj ve Gölet Alanları” olarak belirlenmişti.

Yenişehir'in ana hatlarının belirlendiği yeni plan değişikliği ile kanalın etrafından konut, resmi kurum, ticaret, küçük sanayi sitesi, teknoparklar, üniversiteler, gümrükler, antrepo ve depolar, nakliye ambarları, haller, TIR-kamyon parkları, kongre ve fuar alanları, konaklama tesisleri, park ve rekreasyon alanları, kamping alanları, izci kampı, spor tesisleri, tam donanımlı hastaneler, yaşlı bakım evleri, öğrenci yurtları, kent parkları, hayvanat bahçeleri, spor alanları, mezarlık alanları inşa edilecek. Öngörülen nüfus ise 500 bin.

 

Kanal İstanbul'la ilgili yalanlar ve gerçekler!


Geri Dön