28 / 04 / 2025

Uzmanlar uyarıyor! Deprem riski yüksek bir şehirden konut alırken dikkat! Uzman bir mühendisten görüş alın!

Uzmanlar uyarıyor! Deprem riski yüksek bir şehirden konut alırken dikkat! Uzman bir mühendisten görüş alın!

Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, sosyal medya hesabından deprem riski yüksek bir şehirde konut alırken uzman bir mühendisten görüş alınması konusunda uyarıyor.


Büyük Marmara depremi korkusu İstanbul'da evi olanları korkutuyor. Özellikle riskli binalarda yaşan binlerce kişi ölüm tehlikesi ile karşı karşıya. Vatandaşlar, evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını merak ederken, uzmanlardan uyarı geldi.

Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, deprem riski olan bir şehirden ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri bir örnekle açıkladı. İnşaat mühendisi Mayk İnşaat, deprem riski yüksel olan bir yerden konut alırken mutlaka uzman bir mühendisten görüş alınması gerektiğini söylüyor. İşte Mayk İnşaat'ın sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım... 

Mayk İnşaat @maykinsaat
OLAYA BAK

Çok tanınmış bir firma İstanbul'da yüksek katlı bloklardan oluşan bir site yapıyor. Bu sitede oturum 2011 yılında başlıyor.

Son deprem nedeniyle kat malikleri İstanbulda da bir deprem olursa binamız dayanır kı diyerek merak ediyor ve  bir inşaat mühendisine projeleri göstermek için binaların proje müellifi olan firmadan tüm projeleri ve ilgili dokümanları istiyorlar.

Proje müellifi olan firma sadece statik proje ve statik hesap raporlarını gönderebiliyor.

Sonra mühendis bu raporu incelerken raporda kesit yetersizliği ibaresini görüyor. Sonra projeyi açtığında raporda kesit yetersiz denmesine rağmen projenin yine de bu yetersiz kesite göre hazırlandığını ve bu şekilde uygulandığını görüyor.

Sonra, belediyeden projeleri istiyorlar, belediye asıl önemli olan projelerin kendilerinde olmadığını söylüyor (basit birkaç proje dışında arşivimizde yok diyor, normalde olması lazım).

İddia şu ki, bu firma belediyeden talep edilebilir korkusuyla bu evrakları belediyeden yok ettirmiş.

Sonra yapı denetim firmasından alabilir diye düşünüyorlar. Bir de bakıyorlar ki yapı denetim firması bir kaç yıl önce Bakanlık tarafından kapatılmış.

Neyse noter onaylı olarak tekrar proje müellifine neden yetersiz kesit uyarısına rağmen bu şekilde projeyi onayladınız, onaylattınız ve uyguladınız diye soruyorlar.

Şimdi cevabı sizinle paylaşıyorum. Özetle şöyle diyorlar; evet yetersiz kesit çıktı ama paket programlar bazen hatalı sonuçlar verir. Uygun bir çözüm değildi bu. Biz de tecrübelerimize dayanarak bu şekilde uygun gördük.

Konu, bir üniversiteden hizmet alınarak, projenin ve binaların tekrar incelenmesi ile çözülmek zorunda kalınıcakmış.

SİZ SİZ OLUN ÖZELLİKLE DEPREM RİSKİ YÜKSEK BİR ŞEHİRDE KONUT ALMADAN ÖNCE UZMAN BİR MÜHENDİSTEN GÖRÜŞ ALIN

Konuyu TAKİP edeceğim.

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan İzmirlileri korkutan açıklama! Orta büyüklükteki depremler her zaman tehlikelidir!

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt Silivri, Kumburgaz ve Avcılar segmenti için uyardı! 7.6 şiddetinde deprem olursa... 
 

Geri Dön